0

A huszonegyedik Bikavér Ünnepen az egri bikavért már hungarikumként köszönthetik a megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai eseményének résztvevői – hangsúlyozta Tarsoly József a XXI. Egri Bikavér Ünnep főszervezője, amikor­ a július 6-án kezdődő rendezvényről kérdeztük.

Reméljük, a hungarikummá minősítést az Egri Bikavér Ünneppel is erősítjük – fogalmazott. – Idén is több tízezer emberre számítunk, itt lesz a borvidék szinte összes jelentős borászata, száznál is több egri bikavér, egri csillag és rozé, valamint néhány tokaji­ bor, illetve debrői hárslevelű szerepel a kínálatban.

Az egri hegybíró elmondta:­ 2016-tól kezdődően „díszvendége” is van a rendezvénynek. Tavaly a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Borvidék volt az első, és mivel ebben az évben Verpeléten rendezték meg az országos hárslevelű borversenyt, az idén az egri bikavérhez hasonlóan a hárslevelűek közül Magyarországon elsőként védett eredetűvé nyilvánított debrői hárslevelű lesz a borünnep díszvendége.

A kiemelt minőségű borokhoz kiváló éttermek remek szakácsai kreálnak helyben készült ételeket, amelyeket egy három éve kötött megállapodás alapján a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ­tagjai zsűriznek. A bírálat egyik legfontosabb szempontja, hogy az étel mennyire harmonizál a hozzá kínált egri borral.

Fotó: Berán Dániel

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top