0

"Vannak városok, amelyek az évszázadoknál is erősebbek: az idő nem változtat rajtuk. Az uralmak egymást követik bennük, a kultúrák mint rétegek rakódnak rájuk, ám korokon át megőrzik jellegüket, sajátos zamatukat, ritmusukat és hangjukat, amely megkülönbözteti őket a föld többi városától." – Maurice Druon így ír Nápolyról

A megfojtott királyné című regényében, én pedig ugyanígy érzek egyik kedvenc városom, Eger kapcsán is.

Véleményem szerint Eger maga a 92 négyzetkilométerbe tömörült csoda, varázslatos környékéről (és persze a közeli településekről, mint Egerszalók vagy Szarvaskő) nem is beszélve. A történelem itt beitta magát a kövekbe, sajátos atmoszférát kölcsönözve a városnak, úton-útfélen megérintve azt, aki nyitott szemmel, sőt nyitott lélekkel járja be Eger utcáit és különleges helyeit.

Nemrég egy ismerősöm felvetette, hogy "de hát mi van Egerben?!" A kérdés viszont inkább úgy lenne helyes, hogy mi nincs itt!

A folyamatos rekonstrukció alatt álló várban például több kiállítás és egyéb program is zajlik, de a munkaerőként foglalkoztatott hagyományőrzőknek köszönhetően találkozhatunk itt magával Dobó Istvánnal és vitézeivel is. Gárdonyi Géza háza az irodalom rajongóinak Mekkája, nekik egyébként további látványosságként szolgálhat az Eszterházy Károly főiskolán megcsodálható Főegyházmegyei Könyvtár is (ugyanitt ki ne hagyjuk se a camera obscurát, se a többi érdekességet!).

 A történelem iránt fogékonyaknak kínálja magát a váron kívül a minaret, a minorita templom, az érseki palota, a bazilika, és tulajdonképpen az egész belváros a maga romantikus, zömében barokk épületeivel.

Az Egerbe érkezőknek kihagyhatatlan program a Város a város alatt elnevezésű séta az egykori érseki pincerendszerben, és ugyancsak vétek lenne kihagyni egy nagy, pihentető sétát az Érsekkertben. Az Egri Pasa Sátrában tradicionális török kávét, teát, süteményt kóstolhatunk egészen elképesztő környezetben, és érdemes figyelni a hely saját rendezvényeit is. A bor szerelmeseinek mondanom sem kell, hogy tegyenek egy kitérőt a Szépasszonyvölgybe!

A termálfürdő és persze a törökfürdő szintén kihagyhatatlanok egy igazi egri nyaralásnál, és ha már ott járunk, két csobbanás között próbáljuk ki a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár zseniális kezdeményezését, a strandkönyvtárat!

Egerben tulajdonképpen annyi a látnivaló, hogy szinte lehetetlenség mindet felsorolni (további ötletekért érdemes IDE KATTINTANI, és végigböngészni a listát).

Na de hol szálljunk meg, és hol együnk egy jót, ha a nagy városnézés közben megéheznénk?
A Nagy-Eged utca pénztárcabarát vendégházaitól a sokcsillagos belvárosi szállodákig rengeteg alternatíva kínálkozik, hogy ki-ki pénztárcája vastagságától függően dönthesse el, hol szeretne megszállni. Az éttermeknél ugyanez a helyzet: a "kis Dobó tér" éttermeitől a Kossuth Lajos utca olcsó lacikonyhájáig rendkívül széles a paletta, mindenki kedvéhez és lehetőségeihez mérten döntheti el, hol szeretné az éhét csillapítani. A lényeg, hogy Egert látni kell – én például évente visszajárok, amióta erre rájöttem.

Fotó: www.eger.hu

forrás, részlet: biroszabolcs.blog.hu /2016/

Megjegyzés küldése

 
Top