0
A meseszép Lillafüred rangos költőink sorát ihlette már meg. Nem véletlen, hogy itt írta József Attila az egyik legszebb szerelmes versét, amelyben a természetet a szerelemmel kapcsolta össze képzeletben.

Miskolc erdőhöz közel eső festői üdülőrésze több napot is megér a felfedezéshez. Lássuk, mit érdemes tudnod, hogy biztosan ne csalódj az itt töltött időben.

Lillafüred (fotó: hellomiskolc.hu)

1. KISVONATTAL A LEGKALANDOSABB MEGÉRKEZNED

Egy nagyszerű kirándulást indíthatsz azzal, ha Lillafüredre kisvasúttal érkezel. A Lillafüredi Kisvasút kezdő állomását Miskolcon a Dorottya utcában találod. Innen máris kezdődik a nagy kaland, hegyeken, völgyeken, viadukton és egy hosszú alagúton át…

A legtöbb hazai kisvonatúttal ellentétben a lillafüredi kisvasúton nem a végállomás ígéri a legtöbb látványosságot, hanem a három megállóval előbbi Lillafüred megállóhely.

Lillafüredi kisvasút (fotó: hellomiskolc.hu)

Ennek oka, hogy a kisvasút eredetileg nem személyszállításhoz, hanem az erdő kivágott fáinak szállítására szolgált. Bár a vasutat viszonylag hamar már az 1920-as években is használni kezdték a turisták, igazi népszerűségre jóval azután tudott szert tenni, miután megépült a Palotaszálló és a csodás helyezkedésű függőkert.

A lillafüredi kisvasúti megálló elhelyezkedése tökéletes ahhoz, hogy útnak eredj a felfedezésnek, mivel tőle öt percre helyezkedik el a függőkert és a Palotaszálló. Ráadásul az egykori kisvasúti épületben információs pontot is találsz, ha bármi kérdésed lenne vagy térképre van szükséged.

A kisvasút további megállóinál leszállva a Fazola-kohót, a Massa Múzeumot tekintheted meg, továbbmehetsz a Lillafüred

Pisztrángtelepre vagy felkeresheted a kisvasút Garadna-végállomását. Utóbbi kiváló célpont túrázáshoz és egy kis szabadtéri sütögetéshez.

2. EGY KÖRSÉTÁVAL FELKERESHETED A LEGNAGYOBB NEVEZETESSÉGEKET

Alapvetően Miskolc-Lillafüred könnyen bejárható, akár térkép nélkül is. Egy napot azért áldozz rá mindenképpen!

Ha az ideális utat keresed, akkor indulj a Lillafüredi Függőkertből, amelynek tematikus teraszain – költészet terasza, zene terasza, virágok terasza – bőven van mit megcsodálnod. Idilli virágos parkrendszer, középkori várat idéző kőfalakkal, melyeket vadszőlő fut be, a háttérben a Bükk erdővel borított hegyláncaival.

A lillafüredi vízesésben – az ország legmagasabb függőleges vízesésében – a maga monumentalitásában, a legalsó teraszról érdemes gyönyörködnöd. Innen nyílik az Anna-barlang is.

A barlang megismerése után tovább kalandozhatsz az Egri országút irányába eső piros és zöld sáv jelzéseket követve a Lillafüredi tanösvényen, mely egy újabb vízesést és két szakrális emléket érint. A tanösvényről letérve a Libegőnél köthetsz ki, mely a városrész legújabb attrakciója. Lebegj fel a Jávorhegyre és vissza, élvezve a kilátást és az ellazító csendet!

Lillafüredi Libegő (fotó: hellomiskolc.hu)

A libegőzésből visszatérve az utadat folytasd a kalandpark irányába, ezúttal nem tanösvényen, hanem az autóút mellett haladva. A kalandpark az adrenalin szerelmeseinek javasolt: kötélpálya, mászópálya, szabadesés, segway, szabadulószoba próbálható ki benne.

A további visszafelé úton találsz egy múzeumot, a Herman Ottó Emlékházat, ahol az utolsó magyar polihisztor életébe kukkanthatsz bele. Ugyanis ez az épület volt egykoron a neves tudós nyaralója.
Szintén az Egri országút mellől juthatsz be egy másik barlangba, amely mesés cseppkőkincseket rejt. Ez a Szent István barlang, amit a legenda szerint egy kutya fedezett fel.

Az élménydús kirándulást egy kis csónakázással zárhatod a Hámori-tavon vagy egy sétával a tó melletti ösvényen.

3. LILLAFÜREDEN KÉT KÜLÖNLEGES BARLANGBA IS BEMEHETSZ

Lillafüreden nemcsak a függőkertben tehetsz egy sétát, hanem két kiépített barlangot is megismerhetsz.

Az egyik a világkülönlegességnek számító Anna – mésztufa-barlang, amelyhez hasonló a világon csak hat létezik. Belül különleges megkövesedett növényi formákat, gyökereket, leveleket találsz. Mésztufa-képződményei csipkeszerűen finomak és ámulatba ejtőek. 1847-ben híres látogatója volt a barlangnak Petőfi Sándor, akinek a nevét viselte is a látnivaló.

Érdekesség, hogy a barlangot valaha templomnak is használták. Éppen ezért az egyik mészképződmény a Jézus szíve nevet viseli.

Lillafüred másik barlangja olyan, mintha egy világtól elzárt külön kis fantáziavilág lenne cseppkövekből.

Szent István-barlang (fotó: hellomiskolc.hu)

A cseppkőformák szinte mindegyike visel valamilyen izgalmas nevet. Lesd meg az „Anyóstorkot”, a „Mamut-fogsort”, a „Meseországot” és a „Mátyás-templomot”. Találkozz a „Barlang kísértetével”!
Nyáron mindkét barlangban óránként indulnak tárlatvezetések. Az Anna-barlangban délelőtt tíztől, délután négy óráig. A Szent István-barlangban reggel kilenctől, délután öt óráig.

4. A TERMÉSZET KALANDORAINAK KIVÁLÓ INDULÁSI HELYSZÍN

Miskolc-Lillafüred már régóta a kirándulók kedvence. Olyannyira, hogy a jelenlegi két miskolci városrészt – Lillafüredet és Diósgyőrt – összekötő egykori Bethlen-út volt a Bükk első turistaútja.

Lillafüredről könnyebb és nehezebb utak egyaránt megközelíthetők. Ha a legtöbb élményt ígérőt és egyben egy könnyebben teljesíthetőt kellene kiválasztani ezek közül, akkor talán a Szinva-tanösvény lenne az. Hogy miért? Mert a túra során változatos a terep, a növényzet és a szintkülönbség. Az ösvény érint egy védett barlangot, amely az országban az egyik legismertebb őskőkori lelőhelye: a Szeleta-barlang. Nemcsak a barlangért, hanem a kilátásért is megéri felmenni. A Bükk-lankái és a Palotaszálló együttes látványa „magáért beszél”.

Szeleta-barlang kilátás Szinva-tanösvény (fotó: hellomiskolc.hu)

A kirándulás során kezdetben a piros négyzetet, majd a piros sávot kell követned, utóbbi levezet a Molnár-szikla kiszögelléséig, mely egy tragikus szerelmi legenda mementója.
Lezárásként a Szinva mellett Miskolc azon pontjára érkezel, ahonnan körülbelül húsz perc alatt kisétálhatsz a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba. Tehát a Szinva-tanösvénnyel akár a lillafüredi kalandozás és egy kis állatkerti bóklászás is

5. ÍGY TALÁLOD MEG A LILLAFÜREDI PISZTRÁNGTELEPET A LEGKÖNNYEBBEN

A híres-neves, garadnai sült pisztráng említésére a legtöbb embernek összefut a nyál a szájában. Ezt a finomságot Miskolcon sok-sok étteremben megkóstolhatod, de ha tényleg magára arra a helyre is kíváncsi vagy, ahol a pisztrángokat tenyésztik és kifogás után szinte azonnal belekóstolnál a sült halakba – vagy otthonra vinnél fagyasztani, vagy esetleg szabadtéri sütögetéshez kell az alapanyag -, akkor tegyél egy gasztrotúrát a Lillafüredi Pisztrángtelephez és Halsütödéhez!

Lillafüredi Pisztrángtelep és Halsütöde (fotó: hellomiskolc.hu)

Figyelj oda, melyik napra tervezed a pisztrángozást, mert a vendéglátóhely hétfőn és kedden zárva tart. Megközelítése kisvasúttal, gyalogosan és autóval is lehetséges.

A kisvasútról a Közép-Garadna megállóhelynél kell leszállni, és onnan 200 méter kell gyalogolni Lillafüred irányba. Autóval az Ómassa felé vezető műúton megközelíthető, de a parkolóhelyre vadászni kell, ezért javasoljuk az előbbi megoldást. Teljesen gyalogosan Lillafüred felől is kimehetsz, de ebben az esetben 4 km-es gyaloglás tervezz!

Ha pedig már minden megvolt, amit Lillafüred adhat és a hasad is teletömted, folytathatod az utad Miskolc további megannyi látnivalója felé. Légy király vagy királynő egy napra a Diósgyőri várban! Járd be a történelmi belvárost vagy nézd meg a több millió éves ősfákat a Pannon-tenger Múzeumban! Ha pedig csobbannál egyet: a miskolctapolcai Barlangfürdő is csak fél óra autóval.

Szerző: Tóth Emese, a hellomiskolc.blog.hu bloggere

Megjegyzés küldése

 
Top