0

A Bükkben kirándulva igen szomorúak lehetnek a túrázók, hiszen a Bükki Nemzeti Park több területén – Heves megyében és az ahhoz közeli települések mentén is – számos fa kidőlt a ­tavaszi hótörés miatt. A kialakult helyzetről megoszlanak a vélemények.

Április 19-én és 20-án rendkívüli időjárási viszonyok alakultak ki a régióban. Az időjárás hirtelen keményebbre fordult, nagy mennyiségű vizes hó esett, amely 450 méter feletti magasságban meg is maradt. A fák jó része már eddigre kihajtott.

A leveles hajtásokon megtapadt hó súlya alatt a fák kidőltek, vagy az ágaik törtek. A hótörés elsősorban a Bükk hegység 450 méter feletti régióját érintette, amelynek nagy része a BNP védett és fokozottan védett természeti területének minősül – mondta el az igazgató.

A BNP területén a hótörés a két nagy vagyonkezelőnél, az Északerdő Zrt.-nél és az Egererdő Zrt.-nél az előzetes becslések alapján csaknem 160 ezer köbméter faanyagot érintett. Az erdőgazdálkodók a legsürgősebb feladatokat, az utak, turistautak, épületek felszabadítását elvégezték, de természetesen azóta már megkezdődött a munka a többi területen is. A kidőlt faanyag nagy hányada összetermelhető, viszont a természetvédelmi hatóságok egy részük visszahagyását javasolták – azaz nem nyúlnak hozzá – , mivel nemzeti parki területekről van szó.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top