0
„Aki a virágot szereti rossz ember nem lehet”:  „Basa doki” rendelőjében megnyugvást jelentenek az ideérkezőknek a trópusi dísznövények.

Hatvanban és a Galga-mentén sokan ismerik, a közel fél évszázada praktizáló Dr.Basa Antal fül-orr-gégész szakorvost, vagy ahogy a ismerősei, páciensei hívják, „Basa dokit”. Nyugdíjasként 73 évesen, a korát meghazudtoló szellemi frissességnek örvend, aktív életet el. Ennek köszönhető, hogy mai is dolgozik a hatvani kórház szakrendelésén és Galgahévízen szülőfalujában magánrendelőjében. Bátyától örökölte meg a kántorkodást,

az ének és a zene szeretetét. Rendszeresen helyettesíti, a Váci Egyházmegyében azokat a kántorokat a körzetben, akik betegség, vagy szabadság miatt nem tudnak részt venni az istentiszteleteken. Ő ezt nem csak hobbinak, hanem szolgálatnak is tekinti. Még erre is marad energiája, meg szereti orgonát és rajta játszani. Szereti a szépet, ezért is választotta kedvenc virágának a több évtizede egy véletlen folytán az orchideát, amit ajándékba kapott a család. Azóta bármerre utaznak, olyan nincs, hogy orchideát ne hozzanak. „Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet”-a közmondás szerint. „Basa doki” pedig nem az. A betegek szívesen jönnek hozzá, mert nem csak gyógyít, hanem meghallgatja panaszaikat és gondjaikat. Néha egyeseknél többet segít ez, mint jó pár drága gyógyszer, amit felírna.

A magánrendelőjének világos várótermének a fekvése, kedvez a trópusi dísznövényeinek-melyek egyre szaporodnak- a fejlődéséhez. Az ide betérőknek lelki megnyugvást jelentenek a különböző alakzatú, színes virágok, melyek feszültségoldó tényezők lettek, a rendelésre várakozva. Sokan tudnak már „Basa doki” hobbijáról. Egy-egy közeli ismerőse különlegességgel lepi olykor. Mint legutóbb az orchideák királyát kapta meg. Igaz ezen még csak a gyökerek és a zöldlevelek látszanak, de egy idő múlva majd virágot is bont. A gyűjtemény gyarapodik, melynek gondozásának javarésze már a feleségre hárul. Lassan azon kell majd gondolkozni, hogy hová kerüljenek a portán. Ha olyan a kedve, az „Orchideák, színes orchideák…” című dalt is megszólaltja néha saját orgonáján kedveseinek.

kép és szöveg: H. Szabó Sándor


Megjegyzés küldése

 
Top