0

Samu Alfonznénak a munkája a hobbija: Az augusztus 20-i ünnepi szentmisékre a környékbeli templomoknak is itt készül a leendő szentelt kenyér…

Heves megyében nemcsak Heréd településen, hanem a környékén is tiszteletre méltó embernek tartják Samu Alfonznét, vagy ahogy a vásárlói hívják, Ella asszonyt. Több mintfél évszázada annak, hogy hobbija lett a kenyérkereső munkája. (Heréd Heves megye nyugati határánál, a Cserhátalján, Hatvantól 6 kilométerre található; régi palóc település, a 13. században említik először okiratok.)


Ella asszony szakmája családi örökség. Nála még hagyományos módszerrel, adalékanyagok nélkül készül és sül meg a kenyér a "magyar kemencében" tufa lapon. Minden dagasztásból hagynak egy úgynevezett kovászmagot, ez lesz az alapja a másnapi kenyérnek. A jó kenyérnek csak az a titka, hogy jó lisztből, élesztőből, kovászból, sóból és vízből készül, és hagyják szépen megkelni.

A sütéskor pedig állandóan figyelemmel kísérik. Ilyen kenyérrel lepi meg nap mint nap a helyieket a pékasszony fiával Alfonzzal. Augusztus 20-ra az ünnepi szentmisék kenyérszentelésére, a helyi és a környékbeli templomok számára is ő készíti a kerek kenyereket, melyben unokái is segédkeznek már.


H. Szabó Sándor felvétele

Megjegyzés küldése

 
Top