0

Magyarország jövő évi költségvetése megnyugtatóan biztosítja, hogy az önkormányzatok emelkedő színvonalon tudják ellátni feladatukat - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára a Magyar Államkincstár XVIII. önkormányzati költségvetési- és adókonferenciájának keddi sajtótájékoztatóján, Egerben.

Berczik Ábel kiemelte: Magyarország idén júliusban elfogadott 2018-as költségvetése az előző években kialakult gyakorlathoz hasonlóan most is kiszámíthatóságot és tervezhetőséget biztosít a pénzügyi szféra számára.     A helyhatóságok jövőre az idei évit több mint 10 százalékkal meghaladó, mintegy 705 milliárd forintos állami költségvetési támogatásra számíthatnak. Ezen belül, a kormány legfőbb irányelveit követve, legjobban a családok támogatására fordítható összeg nő - tette hozzá.
 
Emlékeztetett: 2010 óta 30 milliárdról mintegy 80 milliárd forintra emelkedett a gyermekétkeztetés támogatási összege. Ennek köszönhetően a bölcsődések és óvodások döntő többsége térítésmentesen étkezhet, és jövőre az iskolásoknak is a jelenleginél szélesebb köre részesülhet a támogatásból - mondta.     Nagy ugrás történt a bölcsődék támogatásában, amely az idei 17 milliárdról jövőre 35 milliárd forintra emelkedik - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
 
Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a tájékoztatón arról beszélt: az immár két évtizedes múltra visszatekintő önkormányzati költségvetési- és adókonferenciák a szabályváltozások megismerése mellett a szakmai tapasztalatcsere legfontosabb fórumai.
 
Közölte: az idei háromnapos eseményen 140 helyhatóság, összesen 350 szakemberrel képviselteti magát.     A témák között kiemelten szerepelnek a Nemzetgazdasági Minisztérium aktualitásai és az államkincstár ellenőrzéseinek tapasztalatai. A legnagyobb teret és hangsúlyt az ASP (Application Service Provider) rendszer bemutatása kap majd, amely az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását - mondta.
 
Rázsi Botond, Eger alpolgármestere a város költségvetési sarokszámairól szólva jelezte: idén a megyeszékhely teljes büdzséje mintegy 24,5 milliárd forintot tesz ki, amelyből 13,5 milliárd forintot fejlesztésre fordítanak.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top