0
Ha szeretjük a legendákat, a történeteket, amelyekről nem lehet olvasni sem az interneten, sem a múzeumok falain, de még az útikönyvekben sem, fogadjunk idegenvezetőt!

Egy-egy séta során olyan történeteknek is részesei lehetünk, amelyek generációról generációra szállnak az egri idegenvezetők között, hagyatkozzunk a helyiekre.

Idegenvezetésből a Tourinform szervezésében elérhető rövid séta (egy órás), hosszú séta (3 órás), és néhány tematikus séta is, mely Gárdonyihoz, a török kultúrához, vagy a barokkhoz köthető.

Garantált idegenvezetés


Jegyárak
Felnőtt 800 Ft
Gyerek, nyugdíjas 600 Ft
Fedezzük fel Egert történeteken keresztül!

Nyári időszakban Július 3 – Szept 9 között szombatonként délelőtt 10 órától a Tourinform irodából garantált idegenvezetés indul. Ilyenkor egy rövid sétára kerül sor a belvárosban, az idegenvezető beszél Eger történelméről, főbb nevezetességeiről, mesél és inspirál, hogy otthonosabban érezzük magunkat benne.

Barokk séta


"Eger egy kis ékszerdoboz"

Köszönhető ez az állítás jellemzően annak, hogy Eger tele van barokk nevezetességekkel. A művészetek iránt fogékony látogató egyre-másra csodálkozhat rá a kovácsoltvas erkélyek és korlátok míves munkáira, az üzletek bejárata fölött található cégérekre, gyönyörű, 18. századi kapukra, kilincsekre és zárókövekre. Egyszerre vagyunk a jelenben és a múltban, egy folyamatosan megújuló város becsben tartott történelmi emlékei között.

A séta során az idegenvezetők bemutatják a Minorita Templomot, mint közép Európa egyik legszebb barokk templomát, az Érseki palotát, Eger barokk stílusú utcáját, a Kossuth utcát és annak nevezetességeit, a Fazola kaput és a barokk kertépítészeti hagyományok szerint épült Érsekkertet. Ismerjük meg közelebbről Eger meghatározó püspökeit, érsekeit, akik lefektették a város kulturális és vallási értékeit. Ismerjük meg az embereket a tettek mögött, repüljünk kicsit vissza az időben és képzeljük el milyen lehetett az akkori Eger, az akkori lét, amely szintén tele volt kihívásokkal és örömteli pillanatokkal.

Török séta


Törökként Egerben

Nem kell Törökországig utaznia annak, aki szeretne betekinteni kicsit a törökök világába! A Török séta során felkeressük Eger nevezetességeit, melyek a török hódoltság korából maradtak a városra. Tudjuk, hogy rengeteg szavunk származik ebből az időszakból: kecske, disznó, borjú, kölyök, vaj, de még a bor és szőlő szavaink is török eredetűek. Idegenvezetőink bemutatják a török hagyományokat, szokásokat, mesélnek a fürdőkultúráról, a teázásról, hogyan hozták be a törökök Európába a kávét és a kávézás rituáléját, idéznek Evlija Cselebi híres török dokumentarista történeteiből, a minaret különös történetéről és megannyi legendáról.

A séta végére rájövünk, nem is lehetett olyan rossz a 17. században Egerben élni, és tulajdonképpen most is milyen kellemes érzés Egerben lenni és belekóstolni a törökök ízekkel, színekkel, kényeztetéssel teli világába.

Város a város alatt


Elérhetőségek
Telefon +36 70 414 5004
Nyitva tartás
Nyitvatartás 10:00-17:00
Jegyárak
Felnőtt 1500 Ft
Gyerek, Nyugdíjas (62+) 800 Ft
Város a város alatt, avagy Eger legendás pincerendszere

A török megszállást követően az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni. Inkább a polgári városban vásárolt két telket és a palota építéséhez szükséges tufa köveket a mögöttes dombból kezdték kitermelni. Ez remek ötletnek bizonyult: egyrészt megépült a püspök palotája, másrészt létrejött a város alatt egy hatalmas pincerendszer, amely kiváló mikroklímával rendelkezett a borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát, itt kezdik el tárolni. A pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt. A mai pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

A Város a város alatt vezetésen a turista megismerheti Eger város történetét az alapítástól, azaz 1004-től kezdve a törökök kivonulásáig: 1687-ig.

Részletek:

A pincerendszer bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található: a Bazilika lépcsőjének jobb oldalán, a Szt. László szobor alatt.
Az utolsó vezetés a záróra előtti utolsó egész órában indul és minimális létszáma 5 fő.
A séta hossza: 45-50 perc.
Tipp:

A pince hőmérséklete állandóan 12 Celsius fok, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott.

Forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top