0

A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsai a gyalogosok és kerékpárosok számára.

Ahogyan arra már korábban felhívtuk a figyelmet, az őszi időjárásra jellemző ködös, párás levegő, a nappalok rövidülése kapcsán romló látási viszonyok, a szinte folyamatosan nedves és a lehulló falevelektől csúszós útburkolat jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Ez az időszak ezért teljesen más közlekedési formát, magatartást igényel, mint azt nyáron megszokhattunk.

A megváltozott közlekedési feltételek próbára teszik a gépjárművezetők mellett a gyalogosok és kerékpárosok mindennapjait is. Részükre az alábbiakat tanácsoljuk:
  • Az őszi hónapokban sajnos több gyalogos baleset történik, melynek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. A nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, és kellő körültekintés nélkül nem tanácsos az úttestre lépni. Várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad!
  • A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni.
  • Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral (első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma), fokozott óvatossággal kell közlekedniük.
  • Kiemelten kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha pl. egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet.
  • Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.
  • Az őszi időszakban kiemelt szerepet kap a már említett láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy kerékpárosként és gyalogosként lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt viselünk. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos! Ha fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen igaz szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett.

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Forrás: police.hu

Megjegyzés küldése

 
Top