0

Az egri magyar királyi „Dobó István” 14. honvéd gyalogezred története (1922-1945)

 … ​​az ezred minden tagja nevében ünnepélyesen ígérem, hogy dicső őseinkhez méltóan, bátran és hősiesen fogunk harcolni, és Eger város falai közé győztesen, dicsőségesen fogunk visszatérni.

Közös küzdelmünkhöz Isten áldását kérem. Még egyszer köszönöm az ezred iránt megnyilatkoztatott őszinte szeretetet. Az Isten óvja és segítse Heves vármegye és Eger város hazafias, derék, becsületes polgárait. így hangzottak a frontra indulás előtt a 14-esek parancsnokának a később hősi halált halt, vitéz Mike József ezredesnek a szavai 1942. június 20-án, a Dobó (akkor Kossuth) téren.

Január 12. PÉNTEK: 
 11.00 – Emlékezés a doni hősökre a Dobó téren (a Szent Hedvig Kollégium falán) található emléktáblánál. Emlékező beszédet mond Martonné Adler Ildikó alpolgármester asszony, történelmi visszatekintést ad Holló István őrnagy, az egri, 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője.

A kötet emléket kíván állítani azoknak a javarészt egri vagy heves megyei illetőségű honvédeknek, akik Eger háziezredében a 14. gyalogezredben harcoltak a második világháborúban.

könyvet 16 korabeli színes és mintegy 130 fekete-fehér fotó illusztrálja, több táblázat ábrázolja a gyalogság fegyverzeti és felszerelési viszonyait, valamint egykori térképvázlatokon lehet nyomon követni a harcok színhelyeit. Egyedi módon kerül bemutatásra az ezred tisztikara, több mint 200 tiszt katonai pályafutásának le- írásával. Mindezek mellett megtalálható a kötetben azon 14-es honvédek lajstroma, akik a különböző hadműveleti területeken haltak hősi halált.A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek a hét végén a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top