0

Hungarikumnak mondják, hivatalosan mégsem az.

Bár a magyar cukrász szakma sok-sok évvel ezelőtt kezdeményezte a dobostorta hungarikummá nyilvánítását, egészen 2016-ig kellett várni, hogy a világszerte ismert és kedvelt édesség – első lépésként – bekerüljön a Magyar Értéktárba, azaz a hungarikumok előszobájába.

A hungarikummá nyilvánításnak alulról építkező szabályai vannak. 

Ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, először a Magyar Értéktár részévé kell válnia, ehhez viszont először valamelyik megyei, települési vagy ágazati értéktárba kell kerülnie. Hosszú évek várakozása után elindult a folyamat, így a dobostorta méltó várományosa a hungarikum cím elnyerésének.

A dobostorta születése

1884-ben a legenda szerint Dobos C. József cukrászmester vajat köpülő inasa véletlenül porított süvegcukrot tett a vajba só helyett, ugyanis a kor szokásai szerint így tartósították a vajat. 

Dobos ahelyett, hogy kidobta volna az “elrontott” vajat, megkóstolta, és ízletesnek találta. Kísérletezni kezdett vele, majd így megalkotta az akkor újdonságnak számító vajas krémet.

Akkoriban csak a főzött krémet ismerték és használták, Dobos mester viszont olyan tortát akart kreálni, ami a kor tartósítási lehetőségei mellett is sokáig eláll. Így született meg az alkotója nevét viselő dobostorta.

borítókép - pixabay.com

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: sokszinuvidek.24.hu

Megjegyzés küldése

 
Top