0

Nem jutott tovább városunk az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton. A mellőzés lehetséges okairól, a folytatással kapcsolatos tervekről a pályázati munka­csoport válaszát Zentai László médiareferens küldte el portálunknak. A meghiúsult pályázat dacára kedvező fejleményekre számíthatunk.

Hónapokig izgatott várakozás kísérte az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat előkészületeit. A hét nevező közül végül Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a döntőbe.

Eger pályázati anyagának fókuszában a filmművészet és a fény, valamint a kortárs előadó- és képzőművészet állt. A pályázó városok közül Eger és vidéke fogadja a legtöbb turistát, akiket nagyrészt a vidék kulturális programjai és látnivalói csábítanak ide.

A városvezetés emiatt is fontosnak tartja, hogy a pályázati anyagban szereplő fejlesztéseket megvalósítsa. „A benyújtott tervek jól tükrözik Eger lehetőségeit, kellő hangsúlyt fektetnek azokra a célokra, melyeket 5–7 év távlatában elérhet a város” – olvasható a pályázati munkacsoport részünkre eljuttatott levelében.

Ilyen az Uránia Moziban kialakítandó filmművészeti élményközpont. „Célunk a Filmművészeti Nyári Egyetem újjáélesztése, valamint egy teljesen új filmfesztivál megrendezése Egerben. A Magyar Nemzeti Filmarchívummal együttműködve Cinematékát indítanánk.” A pályázatkészítők a zeneművészetben és kóruséneklésben is az értő, befogadó közönség nevelését tartják fontosnak; a pályázati összefogás eredményeként több városi iskola részvételével megalakult a száz tagú Eger Városi Ifjúsági Kórus.

A pályázatban a beruházások között a fő célkitűzés egy sokoldalú kulturális központ, s egy kulturális inkubátorház kialakítása. A vázolt tervek megvalósításához az uniós fejlesztések, a kormány Modern Városok Programja és a főegyházmegye nagyléptékű programja nyújthat alapot.

Fotó: S.AnitaPhoto & CusitoDrone / facebook

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top