0

Országszerte színvonalas programokkal várták a kulturális programok iránt érdeklődőket húsvéthétfőn.

Mesterség bemutatókkal, népi játékokkal, kovács találkozóval és sok vízzel várták az érdeklődőket a Matyó Húsvéton Mezőkövesden, ahol még Traktoros locsolást is tartottak. Hollókőn, a világörökség részét képező ófaluban falusi locsolkodással, a porták, udvarok, tájházak mindegyikében pedig kézműves foglalkozással, hagyományőrző programokkal várták a látogatókat. A Pajtaárokban koncertek, a vár előtt történelmi játékok zajlanak egészen késő délutánig.

A Göcseji Falumúzeumban tojáskereső versennyel, kézműves játszóházzal, finom ételekkel és folklór programokkal várták a látogatókat. Az őrségi skanzen portáin közel 1000 csokitojást rejtettek el a szervezők. A Magyar Vasúttörténeti Parkban gyermekprogramokkal készültek, de lehetett hajtányozni, lóvasutazni és kis kerti vasúton közlekedni.

Balatonszentgyörgyön, a Csillagvár Múzeumban nyúlvágtát tartottak, melyre lehetett nevezni saját nyuszival, de a helyszínen versenynyúl bérelésére is volt lehetőség. A futam során a gyerekek és a felnőttek közösen biztatják a választott nyuszit a verseny megnyerésére.

Húsvétkor egyedi hagyományként tartják az apácai kakaslövést, amely Apáczai Csere János a hazai művelődés tudományosság és nevelésügy úttörője és Bartalis János költő barcasági szülőfalujának legnevezetesebb népszokása. Ilyenkor a gyerekek végigvonulnak a falun, majd miután leróják tiszteletüket a templom és az iskola előtt, kivonulnak a Hegyparragára, ahol a konfirmálás előtt álló legényekből toborzott nyílpuskás sereg lelövi a kartonra festett kakast.

forrás: M1

Megjegyzés küldése

 
Top