0
A képeslapgyűjtő Tóth László és a fotóművész Molnár István Géza által készített album déd- és nagyszüleik idejébe röpíti vissza az érdeklődőket.

Száztíz évvel ezelőtt egy bizonyos Klinger József és úrhölgye, Mariska pár soros képeslapot adott postára.

Az 1904-ből származó küldemény címzettje a szívélyes üdvözlet elolvasását követően talán ugyanolyan kíváncsisággal szemlélhette a lapon látható új egri színház képét, mint amilyennel sok más érdeklődővel együtt én is tettem most. Szinte hihetetlen, hogy milyen volt egykor, s milyenné lett mára Thália itteni temploma. S vele együtt a szépségét, történelmi hozományát hűen őrző város.

Az egri Kaszinó régen, forrás: Heves Megyei Elektronikus Könyvtár

Ez a régi, megfakult példány egyike annak a csaknem kétezer képeslapnak, amelyet a tősgyökeres egri Tóth László gyűjtő és régiségkereskedő kutatott fel a városról. Ebből a kollekcióból válogatott be 150-et a „Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről” című, Molnár István Géza fotóművésszel közösen készített albumba.

Egy ilyen várostörténeti értéket nem szabad rejtegetni, örömmel osztom meg hát az érdeklődőkkel azokat a jellegzetes lapokat, amelyek déd- és nagyszüleik korába röpítik vissza őket – mondta a gyűjtő, aki amatőr helytörténészként búvárkodva igyekezett hiteles útmutatót is adni a képekhez.

Alapos városismeret ide, évszázados családi háttér oda, egyik-másik képeslap ugyancsak próbára tette a kutatót, hiszen az 1900-as évek eleje és 1960 között városrészek, utcasorok, patinás házak tűntek el vagy épültek át.

Egy 1907-es térkép révén sikerült azonosítania például az egykori Kánitz laktanyát, amely a mai Gólya utca és a Petőfi tér környékén állt annak idején. Egy másik lap felirata szabadtéri mosodára utalt, amiből több is volt a városban, a szóban forgó részt végül is a Buttler-ház szomszédságában fedezte fel Tóth László, aki a városkép gyökeres változására a Sertekapu-Vörösmarty utca sarkánál 1905-ben készült felvételt hozta beszédes példaként: ma rá sem lehetne ismerni az egykori falusi környezetre.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top