0

A közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés idén, véli a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Tavaly 8-10 ezer tonna termett a bogyós gyümölcsből Magyarországon, idén a korán jött melegnek köszönhetően hetek óta vásárolhatunk cseresznyét.

A korai cseresznye már hetek óta kapható a piacokon. Igaz, eleinte ezer forint felett alakult a csonthéjas gyümölcs ára kilónként, ma jóval kevesebbet kérnek érte a piacokon.

Az M1 Ma Reggel című műsorában Kovács György zalai őstermelő arról beszélt, hogy a rendkívüli téli időjárás után a hirtelen bekövetkezett jó idő kedvezett a virágzásnak és a terméskötődésnek is. Az őstermelő megjegyezte, egy-egy helyen előfordulhat moníliafertőzés a ködös, nyirkos reggelek miatt, emiatt fajtánként és térségenként változó lehet a termésmennyiség. Hozzátette, a korai fajtáknál közepes termés, a közepes érésű fajtáknál valamivel erősebb, a késő érésű cseresznyék esetében pedig nagyon szép termés várható.

A termelő arról is beszélt, hogy a zalai piacokon eleinte elég drágán – 1000-1200 forint felett – lehetett kapni a cseresznye kilóját, mára azonban normalizálódott a helyzet, jelenleg nagyjából 700 forintért lehet megvásárolni az apró, édes gyümölcsöt. Hozzátette, az ár alakulását az is nagyban befolyásolja, hogy a termelők nagy része már idős, és nincs, aki leszedje a gyümölcsöt. Ha mégis van munkaerő, a cseresznye felvásárlási ára gyakorlatilag csak a szedők munkabérét fedezi, mivel a szedéshez aprólékos munkára van szükség.

Kovács György megjegyezte, emiatt évről-évre egyre magasabbra nőhet a cseresznye ára.

forrás: M1 / Ma délelőtt

Megjegyzés küldése

 
Top