0

A barlangok legtöbbünk számára titkokat rejtő, sejtelmes, sokaknak talán ijesztő helyek, félelmünket azonban mindig legyőzi a kalandvágy.  Jöjjön néhány izgalmas barlang, amely egy egyszerű kirándulás keretében, akár a fürdővárosok környékéről is könnyedén felkereshető!

Vannak köztünk bátrabbak, akik védőfelszerelésben kúszva-mászva-kapaszkodva még fel nem tárt üregek felé indulnak és vagyunk mi többség, akik csak egy egyszerű kirándulás keretében szeretnénk rácsodálkozni a föld gyomrának gyönyörűségeire. Ha az utóbbi kategóriába tartoznak, a hazai barlangok akkor is rengeteg kincset rejtenek az önök számára.

Magyarország 5 nemzeti parkjában több mint 30 barlangban nyílik lehetőség a körülnézni. Évente több mint 400 ezer látogatót vonz a föld mélyén megbúvó, többségüket az évek során a látogatás megkönnyítése érdekében közlekedést segítő járószinttel és lépcsőkkel, világítástechnikával látogatóbaráttá átalakították át. Persze hazánkban sok helyütt van lehetőség ennél jóval kalandosabb, védőfelszerelést és barlangász eszközöket igénylő túra megtételére is, úgyhogy ha alábbi az alábbi séták megtétele után valaki kedvet kap, kis utánajárás és szervezkedés után ezeket is kipróbálhatja.

Miskolctapolcáról könnyen megközelíthető Lillafüred

A Bükki Nemzeti Park területén, Lillafüreden járva akár már egyszerű túraruházatban is lemehetünk a föld alá vezetett túra keretében. Megéri, mert a Bükki Nemzeti Park területén a különleges természeti képződmények valódi csodákat rejtenek. A fokozottan védett Anna Barlang bejárata a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Az 568 m hosszú Anna-barlang a Szinva patakból kivált mésztufában alakult ki. A különleges édesvízi mészkőben keletkezett, viszonylag „fiatal" barlangban a megkérgesedett mohaszőnyegek, vízi növények, nagyon érdekes áttört, korallszerű formákat hagytak hátra a kikorhadt ágak, fatörzsek csőszerű üregei mellett. A barlangot 1927-ben építették ki az idegenforgalmi bemutatás céljára. A forrásokat 1953-ban bekapcsolták Miskolc város vízellátásába, ekkor a forrásokat feltáró szakaszokat lefalazták az idegenforgalmi résztől. Az Anna-barlang túravezetőnk kíséretében látogatható szakaszai villanyvilágítással ellátottak, utcai öltözetben bejárhatók. A közlekedést korlátok, lépcsők és egyenletes, vízmentesített sétautak segítik. A villanyvilágítás egyaránt elősegíti a biztonságos közlekedést, és a látványos barlangi képződményekben való gyönyörködést.

Anna-barlang

Egerből megér egy hosszabb kirándulást Aggtelek

A Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője az összesen 25 km hosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer, mely „Aggteleki barlang” néven terjedt el a köztudatban. A több bejárattal nyíló Baradla hazánk legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott barlangja. Megismerésére több lehetőség is van: 5 különböző hosszúságú és nehézségű túra közül lehet választani. Naponta induló barlangtúrák, amelyek villanyvilágítás mellett, mesterségesen kialakított járdákon haladnak. A túra során hatalmas termek és képződmények sokasága várja a látogatót: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka, melynek már a nevében benne van a páratlansága, lenyűgöző méretű termében megszámlálhatatlan képződmény található. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt.

Baradla-Domica barlangrendszer

Harkányhoz közel, Magyarhertelendhez még közelebb az Abaligeti-barlang

Magyarország déli részén, a Mecsek oldalában is találunk cseppkőbarlangot. A Pécstől nem messze található Abaliget nemcsak a kirándulók, hanem a gyógyulni vágyók számára is kedvez. A barlang hosszú évmilliók alatt nyerte el mai formáját a benne csörgedező patak kitartó munkája eredményeként. Amit ma láthatunk, az nem egy már lezárult folyamat eredménye, hiszen a barlang napjainkban is állandóan változik, fejlődik, a mennyezetről csepegő víz szebbnél szebb cseppköveket épít. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkő-alakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, amelyekről a túrán a vezető mesél. A barlang átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést.

Abaligeti-barlang

A budapesti csoda: Szemlő-hegy

A családi programnak is kiváló Szemlő-hegyi-barlangot szokták Budapest „földalatti virágoskertjének" is nevezni. A jelenleg 2200 méter hosszúságban feltárt, több tágas folyosóból álló, ásványkiválásokkal gazdagon díszített barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. A barlangot 1930-ban fedezték fel, és meglehetősen hosszú kutatási és építési munkálatok után 1986-ban nyitották meg a nagyközönség számára. A falait vastag paplanként borító ásványkiválások változatos formái a barlang 300 méteres, kiépített szakaszán csodálhatók meg. A barlangban mindenfelé láthatók „kővirágok", azaz a néhány centiméter átmérőjű borsókövek;  a néhol egy centis  vastagságot elérő, tenyérnyi felületű kalcitlemezek; valamint a több tíz centiméter nagyságú karfiolok. A barlang magas páratartalmú, pormentes és állandó hőmérsékletű (12 ºC ) levegője kedvező hatású a bronchitises, asztmás megbetegedésekre, ezért 1990 óta gyógyterápiás célokat is szolgál.

Szemlő-hegyi-barlang

Forrás: termalfurdo.hu

Megjegyzés küldése

 
Top