0

Magyarország 1918 végére elveszítette hadserege nagy részét. Egyedül a Székely Hadosztály maradt meg egységes katonai erőként. 

1919-ben a Tanácsköztársaság tovább gyengítette nemzetünket.  1920. június 4-én a versailles-i Trianon palotában kényszerült a tárgyaló delegáció aláírni az országot megcsonkító szerződést.

Egri Országzászló UrmánczyvalA szerződést, amit igazságtalannak tartottak, a kormány nyíltan nem támogathatta ellene a fellépést. Azokat a szervezeteket azonban támogatta, amelyek követelték a szerződés felülvizsgálatát. A mérsékelt politikusok etnikai revíziót hirdettek. A Védő Ligák Szövetségének elnöke Urmánczy Nándor a „megalkuvás nélküli magyar” 1925-ben meghirdette az országzászló mozgalmat.

Tarcali születésű Molnár Ferenc tanító pedig javasolta két évvel a budapesti országzászló avatás után, hogy minden nagyobb település állítson ereklyés országzászlót. Így került erre sor 1936-ban Egerben is. Gömöri Vagner József építész tervei alapján, közadakozásból épült meg az ereklyés országzászló a Hatvani kapu téren.

Hazánkban mintegy 1000 településen állítottak fel ereklyés országzászlót. 1945 után sorra lebontották, s igyekeztek megsemmisíteni. Egerben 1969. november 30-án az országzászló helyére a munkásmozgalmi mártírok emlékművét, a Sárkányölő szobrot, Csontos László szobrászművész alkotását állították fel, Nemecz József és Nagy József véreskezű direktóriumi tagok emlékére. A szobor jelenleg is ott található.


Eger város, a magyar Athén hűen tükrözi a magyar nemzet történetét. A kétezer év viharát túlélt s minden rombolás ellenére újjáépült és megszépülni akaró város nagy és büszke múltja miatt méltó arra, hogy itt a Szent István-i Magyarország ereklyés országzászlaja hirdesse újra a magyar élni akarást és összetartozást.

Mi magyarok Európában, ha szétszakítva is, de tizenötmillióan élünk. Megkerülhetetlen tényezői voltunk s vagyunk most is az európai politikának. Hirdesse tehát ezért ez az újonnan felállítandó országzászló hitünket az egységben és egymásban, a nemzetünk felemelkedésében és megújulásában.

„Addig érték a zászló, addig erőt jelentő, tiszteletet parancsoló, amíg becsületes magyar lélek tartja a magasba.”


Gróf Sigray Antal országgyűlési képviselő 

borítókép - Lovas Béla

fottás és fotó: egriorszagzaszlo.hu

Megjegyzés küldése

 
Top