0
Eger városától északra, a Bükk vonulatainak egyik hatalmas sziklaszirtjén emelkedett a középkorban Szarvaskő vára, lábánál a várbelieket kiszolgáló faluval.

A tatárjárás után a mongol támadás megismétlődésétől tartva, a horvát tengerpartról hazatérő IV. Béla parancsára sorra építették a világi és egyházi földbirtokosok az erre alkalmas helyeken az erődítményeket. Így emelték

Szarvaskő első épületeit arra a meredek sziklacsúcsra, amely az egri püspök birtokához tartozott. Első okleveles említése 1295-ből származik, ekkor már kőfalak határolták a három oldalról megközelíthetetlen magaslatot.


19. századi metszeten

A várat a Zsigmond király elleni lázadásban részt vett Ludányi Tamás egri püspöktől 1403-ban az uralkodó csapatai ostrommal foglalták el. Az ezt követő évtizedekben a királyi Kamara igazgatta, majd ismét az egri püspökség tulajdonába került vissza. A 16. században egyre fokozódtak a török hódítók rablóportyái, amelyek visszaverésében a szarvaskői helyőrség vitézei is részt vettek, bár létszámuk sokkal kevesebb volt a támadókénál.


Régi képeslapon

A hadászati fontosságú Eger előváraként sorsa mindig összefonódott az erősebb végváréval. Így nem csodálható, hogy amikor 1596-ban Egert elfoglalta a III. Mohamed szultán által vezetett sereg, Szarvaskőből a maroknyi védősereg elmenekült. Helyüket a hódítók vették át, akik a hosszú megszállás idején otthonosan berendezkedtek, a korabeli feljegyzések szerint még gyümölcsös kerteket is ültettek a völgyben.


Szarvaskő visszafoglalására csak 1687-ben, az Egert blokád alá vonó császári sereg felvonulásakor került sor, amikor a kis létszámú török helyőrség harc nélkül feladta az erősséget. Épületei még a Rákóczi-szabadságharc idején is épségben álltak, ide húzódott vissza a felkelők iránti szimpátiája miatt a császár által száműzött Telekessy István egri püspök.

A 18. század közepére gazdátlanná vált erősség karbantartás és javítás híján lassan romba dőlt, falait az időjárás napjainkban is folyamatosan pusztítja, de a fentről nyíló csodálatos panoráma miatt így is a kirándulók kedvelt célpontjának számít.

Szarvaskő a Google Maps térképén

Látogasson Szarvaskőre!

forrás és fotó: mult-kor.hu / varak.hu

Megjegyzés küldése

 
Top