0

Jól szerepeltek az egri borok a 39. Országos Borversenyen, ahol 9 bizottság több mint 700 minta közül választotta ki a legjobbakat. Az eredményeket kedden hirdették ki Budapesten. A Thummerer Pince négy aranyérmet érdemelt ki.

Zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot a hazai szőlő- és borágazat, amelyre rekordösszegű támogatások jutnak – mondta az agrárminiszter kedden Budapesten, a 39. Országos Borverseny díjkiosztó ünnepségén.

Nagy István kifejtette, hogy a vidékfejlesztési programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására. Ezen túl az ágazat számára mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésre a szőlő-bor nemzeti támogatási programból. Kiemelte, hogy a bor megismételhetetlen hangulatot teremt, hagyományőrző szerepe van, a magyar kultúra szerves része, és ott van benne „a jelen élménye és a jövő lehetősége”. A borkészítés és a borfogyasztás hagyományának életben tartásához nagy szükség van a népszerűsítő rendezvényekre és megmérettetésekre, ezek közül kiemelkedik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) borversenye – mondta.

A HNT-t a kormány számára nélkülözhetetlen stratégiai partnernek nevezte, és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt a testületet a földművelésügyi tárca vezetője szakmaközi szervezetként ismerte el, ezzel a jogosultságával a HNT aktívan él is. Nagy István felidézte, hogy a hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt: 2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát. Az új törvénynek köszönhetően a szervezet működése hatékonyabbá és egységesebbé vált – tette hozzá.

Légli Ottó, a HNT elnöke közölte, hogy idén 20 százalékkal nőtt a bormustrára nevezettek száma tavalyhoz képest, ami a termelők nyitottságát bizonyítja.

Az idei, 39. Országos Borversenyen a nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek. A legeredményesebb borászat díját idén a Mészáros Borház kapta, amelyet egy nagy arany- és két aranyéremmel ismertek el.  A legjobb boroknak járó elismeréseket Nagy István és Légli Ottó adta át.


Az idei díjazottak:
A legjobb fehérbor:Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017
A legjobb rozéborok:
Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017
Várszegi Pincészet / Rosé 2017
A legjobb vörösbor:
Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
A legjobb gyöngyözőbor:
Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017
A legjobb pezsgő:
Légli Szőlőbirtok / VILLA BOCLAR 2013
A legjobb természetes édes bor:
Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999
Nagydíjak:
A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából:
Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017
A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából:
Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016
A legjobb Kékfrankos:
Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
Különdíjak:
A legjobb biobor:
Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja:
Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017
Smile Wine 2018 Hungary Különdíj:
Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
A WINEDATA különdíja:
Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011
A Takarék Csoport különdíjai:
A Takarékok Fehérbora: Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay „Selection” 2016
A Takarékok Rozébora: Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017
A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2018: Ikon Borászat / Tulipán 2012
A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő: Budányi Pincészet

A legeredményesebb borászat:Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem)

forrás: MTI, Eger TV

Megjegyzés küldése

 
Top