0

Az egri egyházmegyét 1004-ben alapította Szent ­István király, ezt követően kezdték el építeni a vár területén a székesegyházat, ám a reformáció, valamint a törökök ­egri megjelenése következtében ez az épület csaknem teljesen elpusztult.

A székesegyház pusztulása után az egyházmegyének új templomra volt szüksége, a bazilika mai területén ­álló Szent Mihály plébániatemplom lett a központ, amely 1580-ban kapta meg a székesegyházi címet – számolt be az előzményekről Löffler ­Erzsébet. Hozzátette, ezt követően még több mint kétszázötven évnek kellett eltelnie, hogy elkezdődjön a bazilika építése.

2019. augusztus 22. (csütörtök) 17.00 óra - Érseki Palota, gyülekező: Kávézó terasz

Téma: Bazilika tervezett felújításának bemutatása

Sétavezető: Hibay Éva, az egylet titkára

Mesélő: Rudolf Mihály, a Bazilika felújításának tervezője

– A mostani székesegyház első terveit Eszterházy ­Károly püspök készíttette el, ám azok megvalósítása már ­Pyrker ­János László érsekre hárult, aki Hild Józsefet ­kérte fel a katedrális megtervezé­sére. A főszékesegyház építése hat évig tartott, 1831 és 1837 ­között zajlottak a munkálatok. A kor kiemelkedő művészei vettek részt a díszítésben, ami az épület elkészültét követően még több mint száz évig tartott, hiszen a freskók és szobrok kialakítása óriási összegeket emésztettek fel. A művészek közül kiemelkedik Marco Casagrande olasz szobrász, ­neki köszönhetjük a homlokzati Hit, Remény, Szeretet szobrot, s a szentély relifjeit is – részletezte a történész.

A bazilika belső terének kialakítása a mai napig is tart, minden érsek fejlesztett valamit az idők folyamán.

– Legutóbb a kétezres években történt díszítés a székesegyházban, amikor is a kereszthajó két végét ­díszítő üvegablakok újultak meg. Az egyik 2000-ben a milleniumra készült, a másik pedig 2004-ben az egyházmegye fennállásának ezredik évfordulójára, mindkettő Szabó Erzsébet üvegművész munkája. Nemsokára azonban újabb, nagy volumenű fejlesztés várható, néhány éven belül ­uniós támogatásból kívül-belül felújítják a bazilikát, egyebek között az elektromos hálózat cseréje, valamint akadálymentesítés valósul majd meg a beruházás során, de számos egyéb munkálat is szerepel a tervek között – árulta el ­Löffler Erzsébet.

borítókép - heol.hu

forrás: heol.hu, egrilokalpatriotak.hu

Megjegyzés küldése

 
Top