0

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság három-megyényi működési területén konkrétan évtizedekre, valójában évezredekre visszanyúló hagyományai vannak a sziklamászásnak.

Az ember mindig is kereste az elérhetetlent, s az abban valahol ott-rejlő Istenséget, de legalábbis istenit – aki, és ami természetszerűleg fölöttünk, a magasban rejtőzik. 

Elindult hát fölfelé – mind fizikai, mind spirituális értelemben –, majd közben, eredeti célját némileg elfeledve, a keresők jó része megelégedett a fizikai teljesítménnyel: elkezdett hegyet és/vagy sziklát mászni. Napjainkra sokan már csupán a puszta időtöltésért és a fizikai kihívásért indulnak A Hegyre – bár ott észrevétlenül valami magasabb-rendűvel is szembesülnek, s talán ezért lett egyre népszerűbb sziklát mászni.
Mivel hazánkban a sziklamászásra alkalmas helyszínek többsége védett természeti területen található, szembesülnie kellett viszont a társadalom e rétegének is korunk egy másfajta ’istenség’ével, a jogszabályokkal. 
Ezek, bármennyire is tűnhetnek időnként korlátozónak, egy sajátos, de többé-kevésbé egyértelmű nyelvezetbe öntve mindenki számára megfogalmazzák a társadalom azon igényeit, melyek (szintén) a társadalom általi szem előtt tartásával az anno természetvédelmi rendeltetésűvé minősített területek hosszú távú, és eredeti vagy annál jobb állapotú fennmaradását hivatottak biztosítani.

Fentiek okán a természetvédelem el- és kikerülhetetlenül belépett tehát a sziklamászó közösség köreibe – a ’másik’ oldalon.

Ennek ellenére és e speciális területen sem a tiltás az elsődleges tevékenység, ami a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság sziklamászáshoz való viszonyát jellemzi. Számunkra a védett vagy védendő egzakt természeti értékek, a konkrét és a sziklamászó helyeken vagy azok közelében élő fajok, a jelenlegi vagy potenciális élő- és táplálkozóhelyek, valamint az e területeken elhelyezkedő (látszólag) élettelen természeti képződmények megóvása a(z egyébként jogszabályi kötelezettségként előírt) cél – s eme célok megvalósítása érdekében, amennyiben szükséges, korlátozunk. Tesszük pedig mindezt ott, akkor, s abban a mértékben, amikor, ahol és amilyen erélyig mind szakmai, mind pedig jogszabályi igények ezt megkövetelik.

A címlapfotó illusztráció.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz:  https://www.bnpi.hu/

Megjegyzés küldése

 
Top