0

Nemrégiben egy fotóval ellátott Facebook-poszt hívta fel az egri polgárok figyelmét arra, elkezdték bontani a helyiek által jobbára csak Ódry-házként emlegetett épületet.

Mivel utóbbi ingatlan nem áll műemléki védettség alatt – jegyzi meg az írás szerzője, BERECZ MÁTYÁS, volt alpolgármester –, így csak remélni lehet, hogy az új tulajdonos nem valamiféle ormótlan, a város- és utcaképhez nem illeszkedő, üveg-beton „ámokfutással” lep majd meg bennünket, hanem egy olyan épülettel, amely igazán méltó lesz ismert és patinás elődjéhez. 

Nos, ez az aggodalom adta az ötletet ahhoz, hogy megnézzük, vajon a hosszú évtizedek alatt született dokumentumok, írások mit is árulnak el a házról, közelebbről az azt birtokló Ódry famíliáról, illetve utánajárjunk annak is, mit láthatunk majd a legendás ingatlan helyén.

Noha rengeteg egrinek az Ódry név hallatán elsőre szinte bizonyosan a csokoládé-, a vanília-, a puncs- vagy valamely gyümölcsfagyi jut az eszébe, az igazság az, hogy a Dobó utca 25. alatti, később híressé vált fagylaltozó megnyitását sokkal inkább a kényszer szülte, semmint az a szándék, hogy a városban nagy megbecsültségnek örvendő família e jéghideg finomságok helybéli piacát is meghódítsa. 

Igen, a kényszer, hiszen az 1960-as évek elejére jócskán csökkent a kereslet azon árucikkek iránt, amelyek az Ódry család hagyományos termékeit jelentették. Ezért aztán a gyertya-, illetve mézeskalács-készítés mellé muszáj volt valami olyasmit találni, ami segít megszilárdítani a vállalkozás anyagi alapjait. És, ha már e közel százéves egri „családregény” fejezeteit boncolgatjuk, azt sem árt tudni, hogy az Ódry-ház elbontása csak egy jelképes momentuma annak a történetnek, amely Gulyás Bélának, a gyertyaöntés egyik utolsó magyarországi mohikánjának a halálával már korábban lezárult.

Más kérdés, hogy az egyébként műszerész végzettségű fiatalember aligha gondolta, hogy valaha is a gyertyamártás mestereként emlegetik majd (és szó szerint, ugyanis két alkalommal is odaítélték neki „Az év mestere” címet), ám az, hogy benősült az Ódry dinasztiába – az ifjabb Ódry Dániel unokahúgát vette el –, meghatározta a további sorsát. Nemcsak kitanulta e több évszázados múltra visszatekintő szakmának a fortélyait, különféle fogásait, de olyan magas szinten művelte azt, hogy újságcikkek sora igyekezett bemutatni őt, illetve azokat a hagyományos módon, kézi munkával, úgynevezett mártásos technikával készített gyertyákat, amelyek nemcsak hazai kiállításokon és vásárokon arattak jelentős sikert, de külföldön is.E szakmai hozzáértéssel sikerült az elődök nyomaiba lépni, ami nem volt kis teljesítmény, hiszen azok fölöttébb magasra tették a lécet. Így maga a családi üzlet elindítója, az idősebb Ódry Dániel is, aki bár a millennium évében, 1896-ban telepedett le Egerben, csak harminc évvel később, 1926-ban (egyes források szerint 1928-ban) vette át mesterétől a Dobó utca 25. alatti műhelyt és üzletet, ahol aztán a templomokban használatos gyertyákat éppen úgy előállítottak, mint a csillárokba valókat. Munkájának elismertségét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy – egyebek mellett – az egri egyházmegye is rendszeresen tőle vásárolta a gyertyákat. Később, egészen pontosan a második világháború utolsó előtti évében, 1944-ben a fia, ifjabb Ódry Dániel lépett a helyébe, aki nemcsak méltónak bizonyult az apai örökségre, de tovább öregbítette a vállalkozás hírnevét, mind szűkebb hazájában, mind távolabbi helyeken.

Más kérdés, hogy az idő múlásával már nem volt akkora keletjük sem a viaszgyertyáknak, sem pedig az ilyen-olyan mézeskalács-figuráknak és tükrös szíveknek, így – ahogyan arról fentebb már volt szó – egy fagylaltozó megnyitására kértek engedélyt. És bár utóbbi tevékenység meglehetősen messze esik a gyertya-, illetve mézeskalács-készítéstől, az Ódryak tehetségét, sokoldalúságát bizonyítja, hogy ezen a területen is sikerült maradandót, emlékezetest alkotni. És ha már a fagylaltozóról beszélünk… Nem egy egritől hallottam, hogy nem kizárólag a finom fagyik miatt volt érdemes felkeresni az Ódry-házat, hanem azért is, mert ott – akárcsak egy kiállításon – különleges gyertyákat és mézeskalács-portékákat is meg lehetett csodálni.

Az ifjabb Ódry Dániel mindenesetre igencsak hosszú ideig, közel három és fél évtizeden át, egészen az 1978-ban bekövetkezett haláláig vitte a családi vállalkozást, amely ezt követően került a már említett Gulyás Béla kezébe, aki – mint tudjuk – a legutolsó fejezetét írta annak az érdekes családtörténetnek, amely immár elválaszthatatlanul hozzátartozik Eger régebbi és közeli múltjához.

Nem betonszörnyeteg épül majd az Ódry-ház helyén

Az Egri Magazinnak sikerült megtudnia, hogy ki az ingatlan új tulajdonosa, aki bár nem akarta, hogy a neve szerepeljen, elárulta, hogy két éve, amióta megvásárolta az épületet, nem pusztán követi, hogy milyen írások születnek arról, de azzal is tisztában van, hogy az Ódry-ház mit jelent sok egri számára. Épp ezért – tette hozzá – az eredeti elképzelés nem az ingatlan elbontása, hanem annak szakszerű, hozzáértő felújítása volt. Csakhogy erről a statikusok szerint szó sem lehetett, „köszönhetően” annak, hogy az épület alatt követ sem igen lehetett találni, nemhogy strapabíró alapot. Utóbbi hiányában még az is erősen kérdéses volt – vélekedtek a szakemberek –, hogy akár csak egy új tetőt is elbírna a ház.

A lényeg, hogy a tervezett felújítás helyett a bontás, majd az azt követő építkezés maradt az egyedüli lehetőség. Mint megtudtuk, nem valamiféle betonszörnyeteg kap majd helyet a Dobó utca 25. szám alatt, hanem egy családi ház, ráadásul egy olyan, amely nem csak a méreteit, de egyéb külső jegyeit tekintve is – festés, díszítés, stb. – illeszkedik majd a környezetéhez. Persze, hogy idáig eljussanak a kivitelezéssel, arra még várni kell: a tulajdonos véleménye szerint idén a tervezéssel és az alapozással készülhetnek el.

SZERZŐ: STANGA ISTVÁN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT

EGRIMAGAZIN.HU

Megjegyzés küldése

 
Top