0

Országos érték, megjelenése, habitusa egyedülálló. Az egriek szeretik és tisztelik, hiszen szavazataik révén nem csak Magyarország Év fája 2012 évben, hanem a következő évben Európai Év fája is lett.

Levéltári adatok szerint a fa kb. 260 éves, Eszterházy Károly püspök, Eger meghatározó egyházi személyisége idején már telepítettek platánokat Egerbe.

A kedvező mikroklíma, az Eger patak közelsége, a kedvező altalaj vízellátottság miatt nagyon jól érzi magát élőhelyén. 


A fenntartók nagy figyelemmel kísérik állapotát, a fakezelési munkákhoz a fák mérete miatt tűzoltóság segítségét veszik igénybe. Rendszeresen végeznek növényvédelmi munkákat.

A fához kapcsolódó legenda valós történelmi eseményhez kapcsolódik: 1552-ben az egri várat ostromló török csapatok vezérei Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír az akkor még kis fa árnyékából irányították az ostromot. A fát az 1750-es években ültették, kora kb. 260 év, magassága 30 m.

A platánfa a számára kedvező élőhelyi körülmények hatására ma is rendkívül vitális, szépen fejlődik, az egriek védve óvott kedvence. Érdekesség, hogy a Termálfürdő területén a keleti platán mellett egy nyugati platán is található, a két platánfajta egymás mellé ültetése Magyarországon is ritkaság. Találhatunk platánfákat a város több helyén, amelyek fajtájuk szép példányai, azonban atalabb egyedek.

A fa ültetése óta évszázadok teltek el, melynek eseményei szerencsére nem befolyásolták életét. 2012-ben Magyarország Év fája, 2013-ban Európa Év fája címet nyerte el, a fa helyi védettséget is élvez. 

fotó: Víg Lajos

forrás: eger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top