0

A rokokó palotát egy, a 18. század elején épült ház helyére építtette gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost. Az épületet Fellner Jakab tervei alapján 1774–1776 között húzták fel. Maga Batthyányi Ignác valószínűleg sosem lakott a palotában, mert annak befejezése előtt elhunyt. Ezért az erkély korlátjára utódja, Dobronyay Miklós kanonok névbetűi kerültek.

Az Egészségház utca sarkán álló nagypréposti palota az egri Kossuth Lajos utca barokk épületegyüttesének egyik nevezetes tagja (Kossuth u. 16.) Jelenleg a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár épülete.

Csatlakozó beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Az utcai homlokzatot enyhén kiülő, kéttengelyes közép- és egytengelyes oldalrizalitok tagolják. A középrizalit teljes szélességében két-két oszlopra támaszkodó, rokokó vasrácsos erkély. Az udvari homlokzat középen oromzatos, erősen előrelépő, háromtengelyes rizalittal, amitől északra egy sokszögletű bővítmény áll. A földszinti helyiségek boltozatosak, miként a lépcsőház is.

Műemlék: törzsszáma 2001, KÖH azonosító száma 5542 (helyrajzi száma: 6563).

Az emeleti erkélyrács és a földszinti ablakok kovácsoltvas rácsozata Fazola Henrik munkája.

Az épült falán emléktábla örökíti meg, hogy 1849. február 26-án itt Dembinszky Henriket, Görgey Artúrt, Klapka Györgyöt és vezérkari főnökeiket itt látta vendégül Lévay Sándor nagyprépost-kanonok, és a tábornokok innen indultak a kápolnai csatába.

Címlapfotó, MTI/ Rafael Csaba

Források

  • Eger portál: Nagypréposti Palota
  • műemlékem.hu: Nagypréposti-palota (Bródy Sándor Megyei- és Városi Könyvtár)

Megjegyzés küldése

 
Top