0

Eger egyik különlegességének számítanak a belvárosi tömbbelsők. Egernek sétálóutca helyett egész sétáló - belvárosa van! Aki első alkalommal jár Egerben talán a kanyargós utcácskákat fedezi csak fel. A gyakoribb látogatók viszont a helyiek példáját követve a tömbbelsők között is közlekednek. Miről is nevezetesek ezek a belső udvarok?

Fellner-tömbbelső

A Fellner tömbbelső nevét a mellette fekvő utcáról kapta, aminek érdekessége, hogy „véletlenül” keletkezett. A Líceum építésekor ideiglenes házakat építettek ide a munkásoknak, amik az iskolaépület befejeztével végül itt maradtak, így megmaradt az átjáró is előttük. Ezt a megmaradt közt aztán a növekvő forgalom miatt egyre szélesebbre építették át, a szélesítés pedig olyan jól sikerült, hogy régen még a város buszpályaudvara is itt működött.

Bajcsy-tömbbelső

Érdemes felfelé néző tekintettel belépnünk a Bajcsy udvarba, mert a tömbbelső két kapuját is freskó díszíti. Az egyik ilyen díszes kapu a Fellner Jakab utcáról nyílik, a Tourinform iroda mellől, a második pedig a Bajcsy-Zsilinszky utcáról.

Erzsébet udvar

Talán ez a leghangulatosabb mindközül. Egy játszóteret és egy szobrot találunk benne, utóbbi egy halászsast ábrázol. Régen ez kis csobogóként funkcionált. A térrész, ahol a szobor is látható, egy ikonikus pontja Egernek, fotók ezrein szerepel az árkádos ház fölé magasodó minorita templom látványa.

Belvárosi udvar

Ez az utolsó tömbbelső, amely legnagyobb felületén parkolóként funkcionál. Az udvar kialakításával úgy tudták egészen közel vinni az autókat a főtérhez, hogy azok nem láthatóak a sétálóutcákon járva.  

forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top