0

A vár előtti kis Tinódi Lantos Sebestyén teret köti össze az Eszterházy térrel, ahol az Eszterházy Károly Egyetem líceuma és a bazilika is áll. Fák szegélyezik, jelentős részén egyirányú utca.

Legkorábbi ismert neve – a középkor vége felé – Hatvani belső utca, később hívták Barátok utcájának és Káptalan utcának is. A Hatvani kapun a városba érkezők ezen az úton juthattak el a vár déli kapujához. A középkori út egy gerendákból és pallókból álló szakaszát az 1950-es években tárták fel.

Az utcában több egyházi méltóság is építkezett, ezért a templom és a rendház közelében iskolák, paloták állnak, és itt kapott helyet a Vármegyeháza is. 

A káptalan (a megyés püspök tanácsadó testülete) a Telekessy István püspökkel kötött egyezség alapján költözhetett a korábbi káptalani városrészből (Knézich Károly utca) közelebb a Szent Mihály templomhoz (aminek helyén most a bazilika áll), ahol a liturgikus szertatásokat végezték. (A káptalan tagjai voltak a kanonokok. A testületet élén a püspök helyettese, a nagyprépost állt; helyettese volt a kisprépost.)

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: wikipedia.oeg

Megjegyzés küldése

 
Top