0

Van, aki sok tejjel, van, aki feketén, cukor és tej nélkül, és olyan is van, aki feketén, kis tejszínhabbal a tetején szereti fogyasztani. A Kávé Világnapját 2009 óta ünneplik – emlékeztet a konyhai készülékeiről is ismert Sencor.

Az első, a „kávézás élményét ünneplő napot” 1983-ban tartották meg Japánban. A kezdeményezés gyorsan globálissá nőtte ki magát. A kávéházak ezen a napon világszerte akciókkal, különleges kávékkal, a boltok pedig nem mindennapi ajánlatokkal várják a kávézás szerelmeseit.
Szeptember 29. ugyanakkor csak 2009 óta számít hivatalosan a kávé világnapjának. Ez a 11 év csak néhány másodpercnek tűnik ahhoz képest, hogy milyen régóta szerves része a kávézás az emberiség történetének.
A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint Kr. e. 300-ban egy Káldi nevű etióp pásztor egyszer csak észrevette, hogy miután a kecskéi a piros bogyókból falatoztak, sokkal élénkebbé válnak. Ezt elmesélte a szerzeteseknek, akik úgy döntöttek, hogy megpörkölik a szemeket, és ízletes italt készítenek belőle. Egy másik elbeszélés szerint Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, amit ő „quawa-nak” hívott, élénkítő orvosságként használta pácienseinek gyógyítására. Korabeli feljegyzések szerint a kávét először a XV. században, Jemenben fogyasztották szufi szerzetesek annak élénkítő hatása miatt. Innen indulhatott világhódító útjára, ugyanis a XVI. században már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. 

A kávé, vagyis a „fekete leves” fogyasztása Magyarországon a török étkezés elmaradhatatlan szokásaként került bele a köztudatba a XVI. században.

A világ kávéfogyasztása évről évre nő. A Nemzetközi Kávé Szervezet (ICO) összesítése szerint 2016 és 2020 között 2,1 százalékkal több kávé fogyott a Földön, és ez az érték idén várhatóan eléri a 168,4 ezer zsákot. Ez félelmetes mennyiség, ha azt vesszük, hogy egy zsák 60 kg kávészemet tartalmaz. A legnagyobb fogyasztónak Európa számít, amely idén 56,3 ezer zsáknyi kávét fog elkortyolni ebben az esztendőben az előrejelzések szerint.

A Worldatlas.com összesítése szerint a világ első 10 legnagyobb kávéfogyasztó országa közül 9 európai.

Az első számú csúcstartónak Finnország tekinthető, ahol egy lakosra vetítve évente 12 kilogrammnyi kávé jut.

.A második legnagyobb fogyasztónak ezen a téren Norvégia (9,8 kg) számít, őt pedig Izland (8,9 kg) követi. Mi magyarok nem vagyunk ott a jelentős kávéfogyasztó nemzetek között az évi 2,-2,5 kilogramm/fő értékkel, de fontos trend idehaza, hogy egyre többen cserélik az otthoni kotyogót valamilyen minőségi kávéfőzőre.

forrás: https://turizmus.com/


Megjegyzés küldése

 
Top