0

Bármely évszakban lebilincselő látványt nyújt a Miskolctól nem messze található Bükki Nemzeti Park. A lankás lejtőin magasodó fák minden egyes látogatás alkalmával más-más arcukat mutatják, és várják szelíden a túrázókat.

Az Északi-középhegység mesés tája a Bükk-vidék, ami 1977 óta Magyarország nemzeti parkjai közé tartozik. Itt található egy bükkös őserdő is, ahol több száz éves fák rejtőznek. A térség növény- és állatvilága igen gazdag, több veszélyeztetett faj is itt talált menedéket. De nem csak miattuk érdemes meglátogatni a varázslatos erdőt.

A Bükki Nemzeti Parkot átszelő Egri országút

Hajdanán a helybéliek közlekedését, illetve a nemzeti parkon való áthaladást nagyban megkönnyítette az Egri országút, amit még az 1900-as években építettek. Jelenleg 49 kilométer hosszan húzódik, Miskolc és Eger városát köti össze. Mára már sokan inkább az autópályát választják a kanyargós, szerpentines út helyett, ami gyakran a fák között kanyarog. Ám a kalandos út jóval több kincset rejt magában, mint a sima sztráda.


A Hámori-tó vizéről már régebben is úgy tartották, hogy gyógyító hatással bír. A tónak körülbelül a felénél lehet csónakázni, a Lillafüredi Palotaszállóhoz közel pedig vízibiciklizni.


A kanyargós Egri országút a természeti adottságokhoz idomulva vezeti át a sofőröket és utasaikat a Bükki Nemzeti Parkon. A képen jól látszik, milyen visszafordító hajtűkanyarokat kell megtenni, ráadásul mindezt hegyi menetben.


Több mint egy kilométeres pálya, közel 80 méteres szintkülönbséggel: a Lillafüredi libegő télen-nyáron várja az odalátogatókat. A Jávor-hegyre érkeznek a libegőzők, a menetidő körülbelül 15-18 perc.


Mivel fokozottan védett a Szent István-barlang, nem meglepő, hogy mindössze 170 méter mélyen engedélyezett a túracsoportoknak a bejárás. Így a tárlatvezetések átlagos időtartama körülbelül 30 perc. 10 °C körüli hőmérsékletre kell számítani.


A Szinva-forrás vizéért sokan utaznak a Bükki Nemzeti Parkba. Szakértők szerint azonban, noha ultraviola fénnyel fertőtlenítik a vizet, érdemes felelősséggel fogyasztani bármilyen forrás vizét. Több baktérium és kórokozó található benne, mint a normál csapvízben.


Húsz méteres magasságával Magyarország legnagyobb vízesése a lillafüredi vízesés. A mesterséges vízesést 1930 környékén hozták létre a Lillafüredi Palotaszálló építése miatt, mintegy vízelterelőként szolgál.


A Szent Anna-barlang a lillafüredi vízesés mellett található, az egész világon csak hat ehhez hasonló mésztufabarlang látható. A járatainak bejárható szakasza 208 méter. Az év minden szakában indítanak barlangtúrákat.


Felsőtárkány települése elsőre elkerülheti a figyelmet, pedig érdemes oda is egy kis kitérőt tenni. Az év egy szakában itt is jár egy erdei kisvasút a Stimecz-házig, és vissza. De a környéken tett sétatúra is élvezetes lehet.

forrás: FEMINA.hu

Megjegyzés küldése

 
Top