0
Mindenkit elvarázsol Eger. A hősi vár, a történelmi levegőt árasztó, girbegurba utcák hangulata, a barokk épületek méltósága, az egykori vidám szerzetesek szelleme Heves megye székhelyét méltán emeli a vidék egyik legnépszerűbb úti céljává.

Gazdag történelme, sokszínű kulturális, építészeti, borászati és egyházi emlékei, fürdőkultúrája, különleges látnivalói miatt naponta turisták ezrei keresik fel a szőlőskertekkel, erdős hegyekkel körbevett ősi települést. Az egri vár XVI. századi története a város legismertebb történelmi mementója, minden korosztály számára kihagyhatatlan és felejthetetlen élmény.

De ne feledkezzünk meg arról, hogy Eger mint püspöki székhely már jóval a török idők előtt is tekintélyes szereplője volt a magyar történelemnek. Talán kevésbé ismert, hogy az egri püspökséget Szent István alapította 1004-ben, erről a tényről IV. Béla király 1261-ből származó oklevele számol be. Eger a kereszténység egyik jelentős központjaként a török hódoltság másfél évszázadát leszámítva minden időben fontos szerepet töltött be.

A Szent Hedvig Leánykollégium és a városháza között áll a minorita templom

Az egri érseki palota Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkciójában működik. A középső, legrégebbi, legértékesebb szárnya ugyanakkor impozáns, barokk stílusban teljesen felújítva 2016-ban kulturális, turisztikai és látogatóközpontként nyílt meg, ahol egy különleges egyházművészeti kiállításon a püspökök, érsekek mindennapi életébe is betekinthetünk.

Az egri bazilika nem messze az érseki palotától, az ugyancsak híres egri líceum – ma Eszterházy Károly Egyetem – barokk épületegyüttesével szemben magasodik. Magyarország második legnagyobb vallási épülete. Pyrker János László egri érsek Hild Józsefet, a korszak nagy építészét kérte fel a monumentális katedrális megtervezésére. Az építkezés 1831-től 1836-ig tartott, a székesegyházat 1837-ben szentelték fel. A hatalmas épület kívül-belül lenyűgöző: csodálatra méltó a neoklasszicis ta timpanonos oszlopcsarnok, szentek, angyalok, apostolok monumentális szobraival, amelyek a kor hírességének, az olasz Marco Casagrande szobrászművésznek az alkotásai.

Az egri vár XVI. századi története a város legismertebb történelmi mementója

Nem véletlenül nevezik Eger belvárosát barokk ékszerdoboznak, hiszen rövid sétákat téve gyönyörű barokk templomokat is találunk. A Dobó tér amúgy is kikerülhetetlen, a Szent Hedvig Leánykollégium és a városháza között a barokk egyházi építészet egyik legszebb darabja áll: a minorita templom, amelyet Kilian Ignaz Dientzenhofer, a bécsi hercegérsek építésze tervezett. Páduai Szent Antal tiszteletére 1771-ben szenteltek fel, a belsejét ezután még legalább húsz évig szépítgették. Az egri ferencesek, közkeletű nevén Barátok temploma szintén barokk gyöngyszem a Kossuth Lajos utcában, a hozzá csatlakozó ódon kolostorral együtt. 

A ciszterciek 2012-ben felújított Szent Bernát-temploma pedig a hangulatos sétálóutca egyik impozáns látnivalója, a környéke pedig ismert búcsújáró hely. Nem barokk, viszont nagyon érdekes a rác vagy görögkeleti szerb templom, a belvárostól kicsit távolabb, egy dombon találjuk. Copf stílusban épült, a szószéke is ezeket a stílusjegyeket viseli.

forrás: FEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top