0

A belföldi turizmusról kijelenthető, hogy az idei nyár végére megtörtént a helyreállás a pandémia okozta válságból. A külföldi turizmus azonban továbbra is mély gödörben van – derült ki mindez a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Augusztusban a külföldi és belföldi vendégek együttesen 24,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző hónapban és 11,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 2021 augusztusában majdnem másfél százalékkal meghaladta a járvány kitörése előtti, 2019. augusztusi értéket – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A belföldi vendégforgalom tehát a nyár végére helyreállt a koronavírus-válságból. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma azonban továbbra is mélyen van:

2019 nyolcadik hónapjához viszonyítva csaknem 56 százalékos a csökkenés.

Érdekesség, hogy a nyár utolsó hónapjában összességében még mindig kevesebb vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, mint két évvel ezelőtt, a belföldi vendégforgalom ezen belül viszont már jobb adatok produkál.

Budapesten 16 százalékkal, vidéken 1 százalékkal jegyeztek fel több eltöltött vendégéjszakát, mint a járvány előtt.

A főváros helyzete azonban nehezebb, ugyanis ott mindig a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma adja a súlypontot, az pedig még messze van az ideális helyzettől: Budapesten a 2019-es szint harmadán, vidéken a felén áll a vendégéjszakák száma.

Továbbra is az otthon az igazi

2021-ben a magyar lakosság 40 százaléka, vagyis négymillióan töltötték Magyarország határain belül (is) a szabadságukat.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan, összességében idén nyáron 14,9 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyek, ami 25 százalékkal több, mint tavaly.

A belföldi turizmus helyszíneinek népszerűségét nézve évek óta változatlan a sorrend:

első a Balaton, második a Bükk és Mátra térsége, harmadik pedig Debrecen és környéke.

A Balaton környékén összesen 1,4 millió vendéget, köztük 181 ezer külföldi turistát regisztráltak, Budapesten 263 ezret, Debrecen és térségében 300 ezret, Bük-Sárvár környékén 124 ezret.

A Magyar Turisztikai Ügynökség előrejelzéseiből az is kiderül, hogy az ősszel sem áll meg a turizmus, ugyanis az adatokból az derül ki, hogy szeptemberben már a tavalyinál 25 százalékkal magasabb a megvalósult és a foglalt belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek foglalása pedig közel négyszeres.

Címlapfotó, Pintér István

forrás: KSH, hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top