0

Az Egri csillagokban Bornemissza Gergelyt alakító Kovács István kizárólag szép emlékeket őriz a film forgatásáról.

A Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült Egri csillagokat 1968 decemberében mutatták be a hazai mozikban. Amikor Várkonyi Zoltán rendező a film fiatal szerelmespárjának, Bornemissza Gergőnek és Cecei Évának a szerepére kikérte a Magyar Ifjúság című lapban a nézők véleményét, a válaszadók 98 százaléka Kovács Istvánra és Venczel Verára szavazott. 

Előzményként fontos tudni, hogy a két fiatal színész a rendező 1966-ban bemutatott Kárpáthy Zoltán című filmjében is szerelmespárt alakított.

Kovács István és az Egri csillagok

Amíg mozikban játszották az Egri csillagokat, összesen 18 millió jegyet vettek rá a nézők, és a televízióban a mai napig levetítik. Néhány évvel ezelőtt teljeskörűen restaurálták és felújították, a 4K felbontású digitális változatot 2018 októberében a Mozi+ csatornán és a mozikban is bemutatták. Minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmje, az első igazi hazai blockbuster megtalálható a Filmio, a Nemzeti Filmintézet által indított online filmtár kínálatában is.

Kovács István az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában azt mondta, az Egri csillagok című filmalkotás sikerének több titka is. van. 

Fotó: M5/Librettó

- Korábban egyáltalán nem volt ilyen típusú romantikus film. Az Egri csillagok kiemelkedik a romantikus, hősies regények közül a magyar irodalomban, ennek filmbeli megvalósítása iránt már az elkészítés előtt nagy volt az érdeklődés. 

A törökök 1552. október 17-én feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert. A győzelem emlékére ezt a napot minden évben megünneplik a városban. A film forgatásához ugyanakkor nem az eredeti helyszínt használták, hanem megépítették a vár mását Pilisborosjenőn, ami a mai napig látható. 


- Nagyon komoly csatákat vívtunk a forgatás során. Nem volt egy könnyű nyár, irtó meleg volt, egy katlanban van a pilisborosjenői helyszín, ahol megrekedt a forró levegő. Valódi láncvértet viseltünk, a sisak sem műanyagból készült. Olyan hőség volt, hogy a rajtam lévő sisak annyira átforrósodott, hogy a szünetben vizes törölközővel fogta meg, és vette le a fejemről az öltöztető, másként nem lehetett hozzáérni. Én szerencsére nem éreztem, a sisak belülről ki volt bélelve - mesélte Bornemissza Gergely megformálója, aki a forróság ellenére is csak szép emlékeket őriz az Egri csillagok forgatásáról.

forrás: M5, FEMINA.HU

Megjegyzés küldése

 
Top