0

Hogy miért szeretjük Egert? Mert néhány perces sétára megtalálható itt minden, ami érdekes lehet egy városnézős vagy wellness hétvége során. 

Történelmi látnivalók, isteni borok és hangulatos pincék, kulturális programok, kitűnő éttermek közül választhatunk, ha Egerben járunk. És akkor még nem beszéltünk a környékbeli települések látnivalóiról! Kalandozzunk együtt Noszvaj, Sirok és a termál völgy legszebb helyein akár télen is.

Talán senkinek nem kell bemutatni Eger városát, Heves megye székhelyét, amely -bátran kijelenthetjük- szebb, mint valaha! Néhány éve megújult a város szíve, a Dobó tér, valamint az Érseki Palota Látogatóközpont, aki pedig mostanában készül Egerbe, ne lepődjön meg, ha állványokat talál a Bazilika és az Egri vár körül is.

Bakancslistás látnivalók Egerben és környékén

És mit érdemes még útba ejteni a fenti, kötelező látnivalókon kívül? A város telis-tele van török emlékekkel, elég csak a Minaretre vagy a Török fürdőre gondolni. Utóbbi télen különösen szuper élmény és nem csak a hangulatos épület, hanem a meleg gyógyvíz miatt is. 

Eger, Dobó István tér

Nem csak múzeumkedvelők fogják élvezni az Egri Road Beatles Múzeumot, a Kopcsik Marcipániát, a Spekula Csillagvizsgálót vagy a Város a város alatt kiállítóhelyet, utóbbi az egykori érseki pincerendszerben található (bejárat a Bazilikához fölvezető lépcsősor mellett).

És azok a finom egri borok… Egyetlen egri városnézésből sem maradhat ki a Szépasszony-völgy, de a belvárosban is egyre több hely és lehetőség van borkóstolásra, vásárlásra is.

Bakancslistás helyek Eger környékén

Rajzoljunk most egy képzeletbeli, 20 km sugarú kört Eger körül és nézzük meg, mi mindent rejtenek a környékbeli települések!

Noszvaj

Noszvaj hangulatos kis utcáin sétálva olyan érdekes épületeket fedezhetünk fel, mint a 18. században épült barokk De la Motte-kastély, a gazdag programkínálattal bíró és helyi finomságokat kínáló Gazdaház, a Thummerer pince vagy a különleges barlanglakások. 

Noszvaji tó, forrás: noszvajpakk.hu

Noszvajról érdemes egy kitérőt tenni Szomolya felé, ahol az ország leglátványosabb kaptárköveit találjuk. A kúp alakú kőtornyok falán rejtélyes fülkék vannak, amelyek rendeltetéséről, készítőikről számos legenda és tudományos elmélet született.

Sirok

A noszvajihoz hasonló barlanglakásokat a közeli Sirokon is találunk, sőt akár aludhatunk is a nem mindennapi helyszíneken. 

Siroki Vár, forrás: varak.hu

A település legfőbb látnivalója pedig a siroki vár, amely egy meredek vulkáni csúcson magasodik és valószínűleg a tatárjárás után, a 13. században épülhetett.

Fürdővárosok – Bogács, Egerszalók, Demjén

Próbáltad már azt az élményt, amikor télen, miközben kinn nagy pelyhekben hull a hó, te egy szabadtéri forró vizes medencében vagy jacuzziban üldögélsz? Nem? Akkor most itt az idő, hiszen Eger környékén akár három településen is megteheted ezt.

Bogács látképe, forrás: google.hu

A Bogácsi Gyógyfürdő területén 9 medence – hat gyógyvizes, két gyermek-, egy úszómedence – várja a fürdőzőket a nyári szezonban (május 1- szept. 30.), míg szezonon kívül négy gyógyvizű medencében (az egyik fedett) lehet megmártózni. A lazulás után érdemes átsétálni a közeli pincesorhoz és megkóstolni a híres bogácsi borokat is!

Egerszalókot talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen itt található az Európában egyedülálló sódomb, amelynek tövében mi is élvezhetjük a termálvíz gyógyító hatását.

Egerszalóki Sódomb,  forrás: termalfurdo.hu

A szomszédos Demjénben található Gyógyfürdő és Aquapark a 4 évszak fürdője, egész évben egyedülállóan meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket, egészen hajnal 2 óráig. A termálfürdőben 2 beltéri gyógyvizes medence, 1 beltéri gyermek pancsoló, 6 különböző hőfokú kültéri, különféle élményelemekkel felszerelt gyógyvizes medence található, emellett érdemes kipróbálni a gőzkabint, a finn szaunát vagy a sókamrát is. Szintén Demjénben található és a termálfürdőhöz

kapcsolódik a Cascade Barlangfürdő, ahol 760 méternyi barlangrendszer és 550 méter hosszú óriáscsúszda várja a látogatókat.

A fenti lista persze nem teljes, hiszen Egerben és környékén megszámlálhatatlanul sok élményben lehet részünk, akár télen is. Aki nem hiszi, járjon utána.

A cikk összeállítása, eredeti helye:
https://utazomajom.hu/bakancslistas-latnivalok-egerben/

Megjegyzés küldése

 
Top