0

Nem is olyan rég adták át a több mint kétmilliárd forintból megújult Bárány István Sportuszodát. Megőrizték a létesítményt tápláló meleg vizű gyógyforrást is.

 A korszerű, de ezzel együtt eredeti karakterét megtartó létesítmény elődje 1925-ben épült. Akkor ez volt Európa első forrásvízzel működő versenymedencéje, amely korát messze megelőző műszaki és mérnöki megoldásokat vonultatott fel.

Az elmúlt csaknem egy évszázadban kiváló úszók és vízilabdázók nevelkedtek itt. Minden adott ahhoz, hogy mostantól a Bárány István Sportuszoda a hazai és nemzetközi vízilabdasport fellegvára lehessen.

A létesítmény versenyek, edzőtáborok és továbbképzések megrendezésére egyaránt alkalmas. 

Az uszoda megújult medencéje volt a bölcsője az elmúlt évszázadban annak a rendkívül eredményes egri úszó- és vízilabdaéletnek, amely Európa- és világbajnokok sora mellett utóbbi sportágban hat olimpiai bajnokot adott Magyarországnak.

A beruházások egyik legfontosabb hozadéka a sportsikerek mellett az, ha “növekvő számú fiatal, középkorú és idősebb ember költ többet uszodabelépőre, mint gyógyszerre”.

A Bárány uszoda korszerűsítése és részbeni újjáépítése három ütemben, összesen 1 milliárd 446 millió forintot meghaladó tao-forrásból, mintegy 222 millió forintos önkormányzati és 420 millió forintos állami önerővel.

Emellett új, termálvizes melegedőmedencét és tanmedencét is kialakítottak, valamint a kor legmodernebb épületgépészeti technológiáinak alkalmazása segíti az egri komplexum gazdaságos üzemeltetését.

 borítókép, Víg Lajos

 forrás: termalonline.hu

Megjegyzés küldése

 
Top