0

Gárdonyi sokoldalú egyéniség volt, tanítói végzettséget szerzett Egerben, egyik legismertebb írónk, de szívesen foglalkozott történettudománnyal, régészkedett, elmélyedt a vallástudományokban, érdekelte az állat- és növénytan – egri kertje valóságos botanikus kert volt –, de festett és zenélt, sőt zenét is szerzett!

Gárdonyi édesapja játszott hangszereken: hegedült, cimbalmozott és gitározott. Gárdonyi is tanult zenét, szívesen is zenélt, játszott hegedűn, cimbalmon, pianínón és orgonálni is tudott. Bár nem lépett fel nyilvánosan soha, aki hallotta, kiválónak tartotta hegedűjátékát. 

Jó barátságban volt a kor híres cigányprímásával, Dankó Pistával, akinek szövegeket is írt, illetve csiszolgatta a híres hegedűs saját szövegeit. Dankó Pista halálakor Gárdonyinak adta hegedűjét, aki Gárdonyi József visszaemlékezése szerint leszedte a húrokat a hegedűről és eltette, hogy Dankó után már senki ne játsszon rajtuk. Az író halála előtt nem sokkal a hegedűjét kérte, és eljátszotta Dankó Pista Darumadár gyere velem című nótáját.

Az ismert karácsonyi dal szövegét és dallamát 1882-ben írta a fiatal Gárdonyi, 19 éves korában, Devecserben, ahol segédtanítóként dolgozott ekkor.

Fel nagy örömre! ma született,
Aki után a föld epedett.
Mária karján égi a fény,
Isteni Kisded Szűznek ölén.
Egyszerű pásztor, jöjj közelebb,
Nézd csak örömmel Istenedet.

Nem ragyogó fény közt nyugoszik,
Bársonyos ágya nincs neki itt.
Csak ez a szalma, koldusi hely,
Rá meleget a marha lehel.
Egyszerű pásztor, térdeden állj!
Mert ez az égi s földi király.

Glória zeng Betlehem mezején,
Éjet elűzi mennyei fény;
Angyali rendek hirdetik őt,
Az egyedül szent Üdvözítőt.
Egyszerű pásztor, arcra borulj,
Lélekben éledj és megújulj!


Nagy öröm volt rátalálni a dalra Cseh Tamás előadásában – amit meg is osztunk Veletek! Cseh Tamás azonos című, karácsonyi dalokat tartalmazó lemezén található.

Források: feol.hu, Gárdonyi Géza – A zeneszerző és a zenész

Megjegyzés küldése

 
Top