0
Pukkan a pezsgő, szól a trombita, sül a malac, magunk mögött hagyjuk az idei évet. 

Manapság már teljesen hétköznapi dolog, hogy az év utolsó napja a Szilveszter, és ilyenkor hatalmasat bulizunk, és ünnepelünk. Elmehetünk különböző házibulikba, vagy akár egy népszerű szórakozóhelyen is szilveszterezhetünk. Világszerte szinte az összes országban ilyenkor hatalmas ünnepléssel, és különböző családi összejövetelekkel búcsúztatják el az óévet, és ünneplik meg az újév kezdetét. De vajon hogyan volt ez a régi időkben? Mióta is ünnepeljük meg a Szilvesztert?


Galyatető, 1954. január 2. A szilveszteri tombola első díját, egy tortát, Hámor Lajos a Kalibergyár sztahanovista kutató-technikusa nyerte (középen üveggel). Magyar Fotó: Járai Rudolf

Jó ideig mozgóünnep volt

Az ezen a napon történő hatalmas ünneplés, mulatozás, és lakoma eredetileg a római szaturnáliktól maradt ránk. Ez a nap már akkoriban is igen különleges volt mindenki számára, hiszen ilyenkor még a rabszolgáknak is meg volt az engedve, hogy leüljenek az urak asztalához. A hatalmas dinóm-dánom, eszem -iszom sok esetben másnapig tartott. Kevesen tudják azonban, hogy ez az ünnep hosszú ideig mozgóünnepként volt megtartva, tehát minden évben más napra esett. Így az sem volt ritka, hogy a szilvesztert karácsonykor, vagy akár vízkeresztkor ünnepelték.

Végül XII. Ince Pápa elégelte meg a dolgot, és kihirdette végül 1961-ben, hogy az újév első napja minden évben január 1. legyen. „Ahány ház, annyi szokás!”, szokták mondani, és ez a szilveszter megünneplésére, illetve a vele kapcsolatos tradíciókra, és babonákra is igaz. Van aki a mai napig hisz bennük, van aki azonban csak mosolyog rajtuk.

A szilveszterhez és az újév első napjához számtalan népi hiedelem kapcsolódik


Galyatető, 1954. január 2. Rossz Károly (első sor b1), a XII/1 Épületüvegező Vállalat kétszeres sztahanovista üvegszabásza, Kónyai Kiss Albertné (első sor b2), Kónyai Kiss Albert (első sor k), a Vörös Csillag Nyomda háromszoros sztahanovista gépszedője, a Szocialista Munka Érdemérem tulajdonosa, Krinyák Géza (első sor j2), a Faipari Szerszámkészítő Vállalat kétszeres sztahanovista gépmunkása (malaccal a kezében), Földes Iván (első sor j1), a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, a Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozatának tulajdonosa, Kasztl Árpádné (hátsó sor j3), a Május 1. Ruhagyár sztahanovista dolgozója és Marton Istvánné (hátsó sor j1), a Papíripari Kutatóintézet munkaérdemrendes vegyésze nagy társaságban szilvesztereznek a galyatetői SZOT üdülőben. MTI Fotó/Magyar Fotó: Járai Rudolf
Galyatető: üdülőhely a Mátrában, Mátraszentimre egyik településrésze.

Vannak olyan vidékek, ahol ilyenkor a termékenység érdekében nyájfordítást tartottak. Ez lényegében annyit jelentett, hogy szilveszter éjjelén az egész nyájat felkeltették, hogy minden egyes állatot az egyik oldaláról a másikra fordítsanak. Emellett vannak olyan vidékek is, ahol az emberek ilyenkor az álmokból próbálták megjósolni azt, hogy milyen év várható. Az álomfejtés miatt ebben az időben egyáltalán nem volt ciki az, ha valaki egyszerűen elszunnyad a szilveszteri mulatozás során.

Vajon miért van szükség a hangos tűzijátékra?

A legelterjedtebb babona, melyet a mai napig sokan megtartanak, miszerint az vár ránk egész évben, amit az év első napján csinálunk. Ezen a napon például a nőknek tilos volt dolgozniuk, és a jószágoknak is pihenniük kellett. A szilveszteri mulatozásnak egyetlen nyomós indoka volt: a zajkeltés. Egyesek szerint minél nagyobb lakomát, hangosabb mulatságot rendeztek, annál biztosabbak voltak benne az emberek, hogy a jövő év sokkal boldogabb, és szerencsésebb lesz. Szilveszterkor, illetve újévkor a régi időkben hangos dudákkal és ostorokkal csaptak hatalmas zajt, mellyel az egész falut felébresztették. A hiedelem szerint a gonosz és az ártó szellemek elkergetése érdekében volt ez nagyon fontos.

Ma ezt a zajkeltést a tűzijátékokkal szoktuk megoldani. A hatalmas zajongással búcsúztatjuk el az óév rossz dolgait, ezzel megalapozzuk azt, hogy a következő év sokkal könnyebb, békésebb, és szerencsésebb lehessen.

forrás: szilesztertipp.hu, MTVA Archívum

Megjegyzés küldése

 
Top