0

Az újév, ahogy a nevében is benne van mindig valamiféle megújítást, változást hoz, legalábbis sokan ezt reméljük. 

Hogy egészen biztosak legyünk abban, hogy a következő évünk még jobb és még sikeresebb legyen, olyan szokásokat, és hagyományokat kreáltunk, amik megerősítenek bennünket a pozitív jövő reményével kapcsolatban.

Megdöbbentő újévi szokások a világ különböző részein
Fotó: Rexfeatures

Számos babona és szokás létezik a világban, olykor egészen furcsák, és megdöbbenőtek. Cikkünkben összeszedtük, hogyan köszöntik a világ különböző pontjain az új esztendőt.

Azzal sokan tisztában vagyunk, hogyan köszöntik a magyarok az újévet, de talán nem tudjuk pontosan mi magyarázza a különböző babonáinkat. A legismertebb magyar szokás, a lencseevés, hogy sok pénzünk legyen, illetve a malac sütés, aki kitúrja nekünk a szerencsét. Ha már a kismalac szerencsét hozott nekünk, fontos, hogy meg is tartsuk, éppen ezért nem szabad újév első napján levinni a szemetet, így ugyanis kidobjuk a kukába a szerencsénket (persze egy hatalmas szilveszteri buli után ez kissé nehezen kivitelezhető).

Egy régi magyar babona szerint a férjezettlen asszonyok gombócót főztek, és minden gombócba más-más férfinévvel ellátott cetlit rejtettek. A hagyomány szerint a leendő férj nevével ellátott gombóc fog legelőszőr feljönni a vízből.

Szintén messzire vezethető vissza a tűzijáték története is, ugyanis a hangoskodás elűzi a rontó szellemeket, a tűzijáték pedig kellően hangos ahhoz, hogy semmiféle gonosz erő ne vegyen bennünket körül.

Most pedig nézzünk körül a világban, hogy hol milyen babonákkal, és szokásokkal köszöntik az új esztendőt.

Dánia

A hangoskodás a világ számos pontján szerepet kap újévkor, így Dániában is, ahol régi tányérokat és cserepeket törnek össze, majd a törött darabokat a családtagoknak és a barátoknak ajándékozzák, így kívánva egymásnak boldog újévet.

Minél nagyobb a zaj, és minél több edénytörés hangzik el az újév kezdetén, annál boldogabb éve elé nézhetnek a dánok, ugyanis ez azt jelképezi, hogy sok baráttal vannak körülvéve.

Svájc

A svájciak igencsak furcsán köszöntik az új esztendőt, ugyanis éjfélkor egy gombóc fagylaltok dobnak a földre, ezzel biztosítva magukat a szerencséjükről.

Görögország

A görögöknél egészen hasonló módszer alakult ki, mint nálunk magyaroknál a gombócfőzéssel kapcsolatban, annyi különbséggel, hogy ők kenyeret sütnek, amibe pénzérmét rejtenek. A kenyeret felszeletelik, és aki a pénzérmés szeletet kapja, és nem nyeli le, vagy harap rá az érmére, az egészen biztosa nagy vagyonhoz jut majd a következő évben.

Olaszország

Az újévtől nem csak pénzt és szerencsét várunk, hanem szerelmet is. Kifejezetten az olaszok, akik ilyenkor piros fehérneműt viselnek, így a babona szerint könnyebben megtalálják a szerelmet. Ha viszont már megkapták élete párjukat hosszú időn keresztül együtt is akarnak lenni velük, ezért minél hosszabb spagettit készítenek, ami a hosszú életet szimbolizálja.

Spanyolország

A spanyol szokások nagyban megegyeznek az olasszal, ugyanis ők is hisznek a piros fehérnemű viselésében. Emellett pedig szőlőt majszolgatnak, méghozzá óránként szigorúan csak egy szemet. Mindezt tizenkét órán keresztül, ezzel szimbolizálva a tizenkét hónapot, így a babona szerint minden hónapban szerencséjük lesz.

Latin-Amerika

A rossz szellemek elűzése a világ szinte minden pontján fontos az újév kezdetekor. Rioban például egy vödör vízzel öntik le éjfélkor az ablakokat, ezzel megtisztítva a házukat a negatív energiáktól.

India

Hozzánk hasonlóan Indiában sem szabad újévkor semmit kidobni, mert ezzel megfosztanák maguktól a szerencsét. Amit viszont minden indiaink meg kell tenni újévkor, az a zarándokút. A régi hagyományok szerint az újév első napján minden indiainak el kellett zarándokolni egy szent helyre, mára azonban már enyhítettek a hagyományokon, és elegendő, ha csak egy közeli templomba zarándokolnak imádkozni.

Ahogy látjuk tehát számos, szokás és babona vesz bennünket kerül, főleg az új év első napján. Akár hiszünk bennük, akár nem a vonzás törvénye talán az összes babonánál és hagyománynál fontosabb. Ha valamit igazából elhiszünk, az valószínűleg pozitívan hat majd ránk, és teljesülhet a vonzás törvénye.

Szöveg: Simon Eszter

GLAMOUR

Megjegyzés küldése

 
Top