0

JÓ HA TUDOD |  A dicsőséges, 1552-es várvédelmet vezető Dobó István és társainak szobra 1907 óta áll Eger főterén.

Ha megállunk Dobó alakjával szemben, úgy látjuk, mintha a kapitány kardjával a Várra mutatna, így vezeti tovább szemünket és gondolatainkat Eger megismételhetetlen és eltörölhetetlen történelmi örökségére.

A több szempontból is jelentős, egri szimbólumként ismert alkotás restaurálása mára nagyon időszerűvé vált, ám amikor a szakemberek - 2014 februárjában a szobor leemelését készítették elő, egy különleges dologra lettek figyelmesek.

A hős egri nőket szimbolizáló, követ hajító asszony jobb lába alatt található, kiálló rész kutatóablakként kínálja magát, amint az a képen is látható. Itt sikerült bejutni a szobor belsejébe, hogy a rögzítéseket eloldják és leemelhessék az alkotást.

Minden bizonnyal ugyanezt az „ablakot” használta a szobor felállításánál két mesterember 1907 nyarán, akik ennek dokumentálásáról különös módon gondoskodtak: titkos üzenetet véstek a később odaillesztett bronzlap belső oldalába, a csavarrögzítések közötti területre.

A képen is látható a jól kivehető szöveg: „Találkozunk mi majd egykor, föld, göröngy köszt 
poralakban. Gally Mihály, Hovanecz János, 1907 agu. 8.”

Annyi bizonyos, hogy a két férfi nem volt a szobor avatására meghívott vendégek között, nagy valószínűséggel Strobl Alajos munkatársai üzentek nekünk, akik még az alkotás felállítása előtt, a műteremben rögzítették a bronzanyagba az időtálló gondolatokat. Tudták, hogy ez a szobor mindig nagyon fontos lesz Eger életében.

Zentai László

egrihir.hu

Megjegyzés küldése

 
Top