0
Ha igazi hegyvidéki élményekre vágysz itthon, akkor Magyarország északi tájai felé vedd az irányt. 

A Börzsöny, a Mátra, a Bükk vagy épp a Zempléni-hegység mind tartogatnak meseszép látványosságokat, melyek kihagyhatatlanok, ha ezen a vidéken kalandoztok. Most Észak-Magyarország legszebb látnivalóiból hoztunk egy kis ízelítőt.  

1. Szilvásvárad

Szilvásvárad Észak-Magyarország egyik legszebb látnivalója, egész évben érdemes felkeresni. Leghíresebb látványossága a mesés Szalajka-völgy a Fátyol-vízeséssel, a Sipovics-tengerszemmel, és az istállóskői ősember barlanggal. 


Nem kevésbé népszerű a Lipicai Ménesudvar, túrázóknak pedig kihagyhatatlan élmény a Tar-kő meghódítása, mely a Bükk legmagasabb csúcsa.

2. Lillafüred

Szilvásvárad mellett található Lillafüred, mely szintén csodálatos látnivalókkal vár Észak-Magyarországon. 

forrás: idokep.hu

A település jelképe a Palotaszálló, amely mellett terül el a Hámori-tó, itt még csónakázni is lehet. Bakancslistás program egy túra a Szent István-cseppkőbarlangban és az Újmassai Őskohóhoz.  

3. Megyer-hegyi Tengerszem – Sárospatak

Sárospatak fölött található Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület 2011-ben elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.

forrás: Sóstói András

A lenyűgöző szépségű tó kitűnő egynapos program Észak-Magyarországon, környékén tanösvényeket járhatunk végig.  

4. Boszorkánykő – Salgótarján

Salgóbányáról indulva egy geológiai tanösvényen érhetjük el a Boszorkánykőnek keresztelt különös formájú sziklát, ahonnan szépséges panoráma nyílik a környékre. 

forrás: Bódi Katalin

Megmászását érdemes összekötni a közeli Salgó várának meghódításával, hisz mindkettő különleges látnivaló Észak-Magyarországon.  

5. Barlanglakások és Sáfránykert – Egerszalók

Az egerszalóki barlanglakásokat a XVII – XVIII. században készítették, s egészen a XX. század végéig lakottak voltak. Azóta helyi védelem alatt álló látványosságok, néprajzi kiállításnak, különféle programoknak adnak helyt. 

forrás: szallas.hu

6. Sástó – Mátrafüred

A mátrafüredi Sástó hazánk legmagasabban fekvő természetes állóvize, melyet télen-nyáron érdemes felkeresni, ha a környéken kirándulunk. A kis szigetek, fahidak hangulatos miliőt teremtenek, a tó közelében pedig a Béka-tanösvény kínál tartalmas szórakozási lehetősége

forrás: turistamagazin.hu

7. Sástó-kilátó – Mátrafüred

Közvetlenül a Sástó mellett magasodik a használaton kívüli fúrótoronyból létesített 53 méteres kilátó. A négyszintes építmény legtetejéről akár még a Tiszát és a Budai hegyeket is megpillanthatjuk. A Sástó Kilátó Észak-Magyarország egyik legérdekesebb látnivalója.


8. Hollókő – Ófalu és Táji környezete

Észak-Magyarország látványosságai között előkelő helyet foglal el a palóc hagyományait őrző Hollókő, melynek Ófalu része és temploma 1987 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. A falu igazi kis ékszerdoboz, kötelező látnivaló, ha erre jártok. 

forrás: utazojogik.blog.hu

Ha már bebarangoltátok a falut, érdemes felmászni a Hollókői Várba, ahol érdekes kiállítások és mesés panoráma várnak.  

A Szallas.Blog összeállítása nyomán.

Megjegyzés küldése

 
Top