0

Egymást érik az élmények.

Magyarország mindegyik tájegysége más-más szépséggel csábítja a túrázókat, így nagyon nehéz lenne egy legszebbet választani. Kevés helyszínen érik azonban egymást olyan sűrűn a látnivalók, mint a Szalajka-völgyben.

Nemcsak látványos természeti képződményei miatt, de kulturális csodái miatt is nagyon érdemes itt túrázni. Elmondjuk, hogyan járhatod be - nagyjából öt kilométert megtéve - a völgyet!

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő Szalajka-völgy a Bükk a túrázók számára egyik legjobban kiépített része. A községből 1908 óta erdei vasút visz fel az Istállós-kői-barlanghoz, melyet a vonatról leszállva mintegy 20 perc sétával érhetsz el. Mutatjuk, hogyan folytasd innen az utat, hogy mindent bejárj!

Az Istállós-kő oldalában található ősemberbarlang ma régészeti leletek helyszíneként bír jelentős vonzerővel.

Szerpentinszerűen kanyargó turistaút visz a Szalajka-forráshoz. A cseppkőbarlangból előtörő hideg vizű karsztforráshoz más hasonlók csatlakoznak, létrehozva a völgyben futó Szalajka-patakot.

fotó: Pintér István

Az egyik legfőbb nevezetesség a Fátyol-vízesés. A karsztos vízből távozó szén-dioxid túltelített oldatot hoz létre, így mészkő csapódik ki, mely egy 18 lépcsőfokból álló, 17 méter hosszú mésztufa gátat alkot.

fotó: Pintér István

Továbbhaladva a Szabadtéri Erdei Múzeum következik, mely skanzenszerűen az egykor itt dolgozó szénégetők munkájába nyújt bepillantást.

Ezután a függőleges kőfalból a Szikla-forrás csordogál elő, mely vizével a Szalajka-patakot táplálja.

A pisztrángos tavakhoz érkezve a halak tenyésztésének folyamatával is megismerkedhetsz, sőt, akár meg is kóstolhatod a sütödében istenien elkészített pisztrángot.

A túra a vadasparkban zárul, ahol muflonokkal és dámszarvasokkal barátkozhatsz.

fotó: Pintér István

A kitérőktől függően a nagyjából három-öt kilométeres túra körülbelül négy-öt órát vesz igénybe a számos látnivaló miatt. A völgyet emellett akár erdei kisvasúttal is megnézheted.

címlapfotó: Korsós Viktor

forrás: FEMINA.hu

Megjegyzés küldése

 
Top