0

A múzeumi világnapot 1978 óta ünnepeljük: a nap célja a figyelem az emberiség múltja és az azokat megőrző intezmények irányába való fordítása, amelyet világszerte több tízezer múzeum ünnepel különféle rendezvényekkel.
Az Egri Vár Magyarország egyik legnépszerűbb múzeuma és Eger fő szimbóluma
Bejárhatod önállóan is a múzeumot vagy választhatod az Egri Vitézek vezetését, akiktől számos izgalmas történetet ismerhetsz meg.
Gótikus Püspöki Palota
A Gótikus Püspöki Palota az Egri vár egyetlen olyan épülete a várfalakon belül, amely már a 16. században is állt. A házat akkor még főhadiszállásként használták, ezen falak között tervezte meg Dobó István a csata stratégiáját.


Bár az épület a vár udvara felé néz, a nyugati oldalán is van ablaka, ahonnan kiválóan rá lehetett látni a török seregre. Hihetetlenül félelmetes kép tárult az egri katonák elé, a látvány ugyanis hasonló volt, mint ma, csak a völgyet házak helyett török sátrak töltötték meg. Erőt sugalló megjelenésükről a törökök is tudtak, akik megpróbálták kihasználni ezt: az ablakokon minden este bekiabáltak a várba, sulykolva az egri katonákba, hogy ekkora túlerőt lehetetlenség legyőzni, adják meg magukat és akkor életben maradhatnak. Minden este erre a látványra és élményre elaludni nem volt túl pihentető a katonának.

Ezen egyedi látvány miatt született több, egymástól igencsak eltérő becslés az ellenség létszámáról is, hiszen az egriek csak annyit tudtak, hogy amerre ellátnak, mindenhol törökök tanyáznak, arról már nem volt információjuk, hogy a dombtetőn túl meddig nyúlnak a táborok. A valóságban nyugatra nem volt jelentősen szélesebb a törökök helyfoglalása a látottaknál, annál hosszabban elnyúlt viszont a tábor déli irányban, ahol a harcosok szekerei még Füzesabonynál, Eger várától mintegy 15 kilométerre is álltak!

A gótikus és reneszánsz jegyeket magán viselő Palotában ma kiállításokat láthatunk, a földszinten a Hősök termét, az emeleten pedig a Vár történetét bemutató tárlatot érdemes mindenképp megnézni.

forrás: egrivar.hu, visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top