0

A Kis Dobó tér, amely nyáron különlegesen szép, megállásra csábító, amikor a vendéglátóhelyek teraszára ki lehet ülni, enni-inni, nézelődni, zenét hallgatni. 

Nyáron, esténként hangulatos dallamok szállnak, amelyeket finom ételek és borok fogyasztása közben élvezhetünk. 

Pihenjen meg itt is egy kicsit és nézzen körbe!

Ez Magyarország egyik leghangulatosabb tere. A vár felé eső oldalát a Szenátor-ház zárja le, amelyben kedves kis szálloda, kitűnő étterem-kávézó üzemel itt. Ez a város legrégebbről megmaradt épülete. A komor várfalak alatt olyan, mint egy díszes zenélő ékszerdoboz. Ez a kontraszthatás sok helyen jellemző a városra és még vonzóbbá és változatosabbá teszi az amúgy is gyönyörű városképet.

Eger rendkívül sokszínű borvidék. Eger a borvidék központja és még 17 környékbeli település tartozik hozzá. Kitűnő boraink és borászaink vannak, akiknek a nevével és a nedűikkel a Bikavér Borházban ismerkedhetünk meg.

A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő egri bikavér. Úgy tartják, hogy a harc hevében mohón ivó, vörösbortól csöpögő szakállú harcosokról azt hitték a török, hogy a bika vérét isszák és attól olyan erősek, bátrak és legyőzhetetlenek.

Annyi igazság mindenképpen van a dologban, hogy valóban hathatós eszköze volt a bor a várvédelemnek és Dobó nem spórolt vele, ahogy ez a várban vezetett számadáskönyvben olvasható volt: „Bor az Isten tudja mennyi fogyott, mert kapitány uram nem mérette”.

Hogy az egri bornak mennyi része volt a győzelemben, azt gondolja el ki-ki magában, a finom, tüzes egri borok kóstolgatása közben egy hangulatos egri pincében, amelyből nagyon sok található Egerben.

guideathand.com

Megjegyzés küldése

 
Top