0

Észak-Magyarországon, a hegyek ölelésében gyógyfürdők sokasága, megannyi hegyi túra lehetőség, több tucatnyi tanösvény, hegyi kerékpárutak és varázslatos erdei környezet biztosítja a garantált élményeket és feltöltődést a szürke hétköznapok után. 

Mindezek mellett egész napos városlátogatásokra ideális Eger és környéke vagy Miskolc-Miskolctapolca-Lillafüred térsége is. A legmélyebb barlangoktól, a legmagasabb hegyeinkig itt mindent a megtalálunk.

Ez az a régió, és benne Heves megye, változatos hegyvidéki természeti adottságok mellett Európa- és világszerte híres értékekkel: várakkal, templomokkal, kastélyokkal, borvidékekkel várja a közeli kalandra vágyókat. Ebbe az egyedi hegyi, kirándulós, aktív és egészséges környezetbe csábítjuk Önöket az alábbi térségenkénti tuti tippjeinkkel.


Nógrád és térsége a völgyekben megbúvó kis falvaival, geológiai ritkaságaival, a cifra palóc viseletekkel, a terített asztalokon rejlő gasztronómiai kínálatokkal csábít. Itt a csend, a természet közelsége, a friss levegő és megannyi felejthetetlen élmény vár mindenkit, aki menekül a stresszes városi életből. 

A Világörökségi címet viselő Hollókői Ófaluba és a várba is kötelező ellátogatni, kihagyhatatlan az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület lombkorona sétánya és 4D-s mozija. Ajánljuk – és nem csak a bányarémeknek – a Salgótarjáni Bányamúzeumot, innen kicsit északabbra pedig a Salgói várat és körülötte a túraútvonalakat.


Hazánk legmagasabb hegycsúcsa, a Kékestető a Mátra és térségében található, ahol minden évszak kínál érdekességeket. A völgyek és bércek, a bükkös erdők világa, a Kéktúra természetjárásra és kerékpározásra csábít. Gyöngyös – mint a Mátra kapuja – a szőlő és a bor városa, az északi régió legnagyobb történelmi borvidékének központja. 

A település határában fekvő híres farkasmályi pincesoron és a környező falvak pincéiben érdemes megkóstolni a finom fehér borokat. Mátrafüreden az Adrenalin Kalandparkban kicsik és nagyok egyaránt, a Hegyi Sportok Bázisán pedig az extrém sportok kedvelői hódolhatnak szenvedélyüknek. Érdemes Galyatető felújított kilátójába is felmenni, és élvezni a csodás kilátást.


A kaland és pihenés úti célja Eger és környéke, ami szintén különlegességeket kínál. Eger évtizedek óta hazánk egyik legkedveltebb városa, történelmi múltú váráról, gyógyvizeiről, múzeumairól, művészeti- és gasztronómiai fesztiváljairól híres, borairól nevezetes, de mindenképpen látnunk kell a Minaretet, a Kopcsik Marcipániát, a Szépasszony-völgyi pincéket. További tippünk még a megújult Termálfürdő a Török fürdővel együtt, és az Egri Bikavér Ünnep is július második hétvégéjén. Megszépült, megújult a Dobó tér és az egész belváros. Az Egri Vár pedig évről évre egyre több megújuló látnivalóval csábít, például a kibővített Kazamata-rendszerrel. 

Eger közelében ajánljuk a Gyógyvizek-völgyét: Egerszalókon és Demjénben a termálfürdőkkel, ahol minden típusú szállást és házias vendéglátást kínálnak. Szilvásvárad közkedvelt kirándulóhely, amelyet elsősorban a Szalajka-völgy és a Lipicai ménes szépségének köszönhet: a kisvonatozást és a Fátyol-vízesést nem szabad kihagyni. Bogácson és Bükkszéken a közkedvelt termálfürdő áll a figyelem középpontjában. Mezőkövesdet sem érdemes elkerülni, amely egyre nagyobb népszerűségét a szellemi világörökség listájára a közelmúltban felkerült matyó hímzésnek és a Zsóry-fürdő gyógyító vizének köszönheti.


A történelem, a zene, a képzőművészet és az építészet emlékeit, erdei túrákat és extrém sportokat kínál a régió az érdeklődőknek Miskolc és környékén. A felújított Diósgyőri vár, a lillafüredi erdei vasút, a Hámori-tó, a függőkert és a vízesés, a miskolci deszkatemplom, vagy a miskolctapolcai Barlangfürdő, és a közelében található felújított strandfürdő megannyi élményt jelentenek. 

A közelben tevékenykedik a bükkszentkereszti füvesember, Gyuri bácsi, aki gyógynövénygyűjtő túráival és hasznos tanácsaival mára hazánk egyik legnevesebb gyógynövény-szakértőjévé vált.


Számtalan felszíni és felszín alatti kincset rejt magában az Aggteleki-karszt és térsége is. A Világörökség részeként szereplő barlangrendszer, továbbá a Jósvafőn található génmegőrzésre tartott hucul-lóállomány különlegességeket és kiváló felszín alatti és feletti túrákat tartogat. 

Ez a vidék is páratlan élményt nyújt a pihenni vágyó turistáknak, illetve a kalandra vágyó felfedezőknek is, viszont ha már erre járunk, ne feledkezzünk meg az Edelényi-kastélyszigetről sem, ahol különleges módon pillanthatunk be a kastély és a grófok hajdani életébe, múltjába.

A világhírű borok és a kulturális emlékek tárháza Tokaj-Hegyalja és a Zemplén. A térség kalandparkkal, (az országunk leghosszabb bobpályájával, libegővel, átcsúszópályával), különlegesen szép tengerszemmel, jó borokkal és romantikus várakkal vár mindenkit. Sárospatak, Sátoraljaújhely és Tokaj környéke a történelmével, továbbá bodrogi, tokaji vízi túrákkal és persze Tokaji édes borokkal várja a látogatókat.

Látogasson el Észak-Magyarországra, az egészségtudatos, aktív, hegyvidéki régióba és kóstolja meg nemes borainkat!

ITTHON.HU

(Az összeállítás a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságával történő együttműködésünk keretében készült.)

Megjegyzés küldése

 
Top