0

A kórház épületét elhagyva az északi városrész felé! A Széchenyi és a Kováts János utca találkozásánál egy nem túl díszes, de nagyon régi ház falán elhelyezett emléktáblán az olvasható, hogy ebben a házban született Lenkey János, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tábornoka 1807. szeptember 7-én. 

A ház építésének pontos évszámát sajnos nem ismerjük, de valószínű, hogy a Rákóczi-szabadságharc után épült. Breznay Imre kutatásai alapján annyit tudunk,hogy az első lakója Deák András volt, aki 1721-ig lakott itt. 

Az egri születésű Lenkey tábornok 1850. február 9-én hunyt el az aradi várbörtönben. Őt azért nem végezték ki Aradon 1849. október 6-án, mert megállapították róla, hogy elméje elborult. Hamvait 1936 májusában hazahozták Egerbe és ünnepélyes szertartással a Kisasszony temetőben helyezték örök nyugalomra. Szülőházát hamarosan felújítják és múzeumot alakítanak ki falai között Lenkey emlékére. Tovább haladva a Széchenyi utcán érdemes egy kicsit elidéznünk az utcából nyíló Tűzoltó téren. 
Az Egri Önkéntes Tűzoltó és Mentőegyesület 1874-ben alakult és 1884. október 1-jén költözhetett be új tűzoltó laktanyába. 
Az egyesület létrehozója és kezdeményezője Danilovics Pál orvos és jogakadémiai tanár volt. A város és az érsekség anyagi támogatásával 1891-ben szertárral és istállóval bővült az épület. 1897. június 9-én Dr. Maczky Valér gimnáziumi és jogakadémiai tanár, egyben az tűzoltóegyesület lelkésze felszentelte az új őrtorony épületet is. 

A városban hat tűzjelző állomást létesítettek, amelyek állandó összeköttetésben álltak az őrtoronnyal és egymással is. Az 1910-es években Breznay Imrét nevezték ki a vármegye tűzrendészeti felügyelőjévé és ügyvezető alelnökévé.1926 szeptemberében a városi képviselő testület elhatározta, hogy az időközben elavult tűzoltó laktanyát felújítja és modernizálja. Új vasbeton mászótornyot, motorszínt, műhelyt és istállókat alakítottak ki. Ez a fejlesztés 250 millió koronába került, és már 1927-ben el is készült. 

A második világháború alatt főleg technikai eszközökkel fejlesztették a tűzoltóságot, mivel a háborús mindennapok miatt ezekre igen nagy szükség volt. 1945 után a laktanyát is államosították és létrehozták az állami tűzoltóságot, de 1956-ig még a mentőszolgálat is a város irányítása alá tartozott. 

A tűzoltóság 1981. május elsején elköltözött az új modern telephelyére a Vincellériskola utcába. A Tűzoltó téri épületet 1989-ben műemlékké nyilvánították, majd felújították és falai között az egri tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulójára 1999- ben egy múzeumot hoztak létre. A kiállítás az egri tűzoltóság történetét mutatja be, de a gyűjtemény – amelyről azt gondolom, hogy az egrieknek és a turistáknak is érdemes megtekinteni – minden korosztálynak felejthetetlen élményt fog nyújtani.

Címlapfotó, Molnár István Géza

Tóth László

Az összeállítás eredeti helye, forrása:

Megjegyzés küldése

 
Top