0
Idén rekordszámú nevezést regisztráltak a Virágos Magyarország versenyen: 349 település – közöttük 33 határon túli magyar közösség – összesen 452 pályázattal nevezett be a június 15-én zárult megmérettetésre. 
A rövidesen induló, több mint 150 kertész- és tájépítész szakember közreműködésével zajló zsűrizést követően az őszi, ünnepélyes díjátadón derül ki, hogy mely közösségek kapják az elismeréseket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn.

Felidézték, hogy az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyében évről-évre egyre több települési önkormányzat mutatja meg az ország nyilvánosságának és a szakmai szervezetek képviselőinek megszépült közterületeit, gondozott zöldfelületeit. A növekedésnek csak a pandémia szabott gátat: az elmúlt két évben nem volt lehetőség a versenyt a hagyományos módon megrendezni.

Idén azonban a Virágos Magyarország visszatért hagyományaihoz, és újra 5 települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várták a pályázatokat, melyeket személyes látogatás során értékel majd a szakmai zsűri.

A városok és falvak rövidesen induló értékelésében több mint 150 önkormányzati kertész- és tájépítészmérnök, város- és falugondnok szakember vesz részt,

valamint a turisztikai szempontú értékelésbe a Tourinform irodák munkatársai is bekapcsolódnak.

Idén több mint 10 millió forint értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló minisztériumok és szakmai szervezetek díjai, valamint a szponzori díjak is gazdát keresnek – közel 50 díj gazdagítja majd a településeket. Minden közösség elismerő oklevelet és a települési zöldfelületgazdálkodást részletesen kiértékelő szakértői véleményt kap.

A verseny győztesei közül kerülnek ki azok a hazai települések is, amelyek 2024-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) képviselik majd Magyarországot, ahogy idén júniusban Veresegyház, Orfű és Székesfehérvár – közölte az MTÜ.

A címlapfotó illusztráció.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top