0

Egerben könnyű eltölteni egy hetet, hiszen a város, a Szépasszony-völgy és a környék rengeteg sokszínű kalanddal és látnivalóval rendelkezik.

Ha csak egy napunk van Eger megtekintésére, a Tourinform iroda összeállította, melyek azok a látnivalók és élmények, amelyeket feltétlen érdemes megnézni, átélni.

Kezdjük sétánkat a Bazilikánál, hazánk második legnagyobb székesegyházánál, sétáljunk fel Marco Casagrande szobraival határolt lépcsősoron, tekintsük meg ezt a neoklasszicista műremeket belülről, melyet, noha 1836-ban felszenteltek, a végső kialakítása 120 évig is eltartott!

A bazilikával szemben az Eszterházy Károly Egyetem épülete áll, vagy más néven Líceum. A barokk stílusú, közel 300 éves épület számos érdekességnek ad otthont: itt található a Főegyházmegyei könyvtár, a  Varázstorony, és a Camera Obscura,  vagy más néven sötét szoba, a kontinens legrégebbi panoráma kivetítőjével. A varázstorony érdekes program a gyermekeknek és a fizikai, kémiai kísérleteket kedvelő felnőtteknek. Az épület tetején lévő teraszról lenyűgöző panoráma nyílik a városra. Ez a program körülbelül egy óra.

Sétáljunk végig a Széchenyi utcán. Ez a város fő utcája, a promenád, sok kávézót, éttermet, találunk itt, de érdemes megnézni a házak építészeti stílusát is, mert a barokk kor elbűvölő stílusjegyeit fedezhetjük fel a kapukon, ablakokon.

A Széchenyi utcáról bármelyik merőleges kis utcán lekanyarodva, a Dobó térre érkezünk. Ez a város főtere, a kardját magasba emelő Dobó István a város legendás alakja. A szoborcsoport Stróbl Alajos műve, az 1552-es magyar győzelemnek állít méltó emléket, mely néhány évre feltartóztatta a törökök előrenyomulását. A Dobó téren érdemes megtekinteni Eger legmagasabb barokk templomát, a Minorita templomot.

Ha szemben állunk a szoborral, balra található a Végvári Vitézek tere, sétáljunk át ide is!

A várfalsétányon keresztül könnyen és gyönyörű útvonal mentén juthatunk fel az Egri Várba, ahol feltétlen érdemes megtekinteni a Kazamata kiállítást. Megelevenedik előttünk a 16. századi Eger és az ostrom időszaka. Érdeklődésünktől függően 1.5-3 órás programra számíthatunk itt.

Az Egri várból a Déli kapu felé haladva, a Dobó utcán keresztül ismét a Dobó térre jutunk vissza. Fogyasszunk el egy finom ebédet / harapnivalót az itt található éttermek, kávézók egyikében. Ha időnk engedi, feltétlenül keressük fel a Szépasszony-völgyet és kóstolgassunk finom egri borokat.

Foeeás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top