0

Biztos, hogy Önök is ismerik a szóláshasonlatot: Él, mint Marci Hevesen. Az is biztos, hogy valami olyan jelentést társítanak hozzá, hogy könnyedén elboldogul, vidám telnek napjai. 

De azt már bizonyára kevesen tudják, hogy a mai napig nem bizonyított száz százalékosan, hogy ki is volt ez a bizonyos Márton, aki boldogan élt Hevesen. A hevesi históriák legalább öt Márton nevű személyt tudnak felmutatni különböző társadalmi rétegekből: Szent Márton püspöktől kezdve a nincstelen csavargóig, akiről eredetileg a hasonlat szólhatott. 

A szakirodalom a Zöld Marci nevű betyárt tartja a legesélyesebbnek arra, hogy a fenti szóláshasonlat eredeti főszereplője legyen. De nekünk itt, Egerben a legszimpatikusabb jelölt (ha nem is a legvalószínűbb) Rosenfeld Márton gazdag, hevesi zsidó kereskedő, aki Egerhez köti ezt az elterjedt szólást. 

Ugyanis ez a kereskedő valóban gyakran intézte az ügyeit Egerben, és egy ilyen alkalommal, 1840-ben itt is halt meg. A már létező egri zsidó temetőben temették el, és az övé lett ott az első sírkő, amire név és évszám került. Sőt a temető gondozására végrendeletében pénzt is hagyományozott Rosenfeld Márton. Állítólag ő terjesztette saját magáról, hogy róla szól és tőle ered ez a bizonyos mondás. ... hát mit lehet tudni?! Higgyünk neki!?

Felhasznált irodalom: Gy. Gömöri Ilona: Marci Hevesen - Egy helyi szólás folklorisztikus hagyományai  

Élményséták Egerben
Az összeállítás, forrás eredeti helye:

Megjegyzés küldése

 
Top