0

Eger apró macskaköves utcáiban, a régies, különféle színekben díszelgő épületek között turistaként úgy érezhetjük, mintha csak egy ékszerdobozba csöppentünk volna. 

Megannyi kincset találhatunk a városban, ha megéheznénk, megszomjaznánk, vagy egy kis kultúrára, felfrissülésre vágynánk. Most összegyűjtöttük ezeket a kincseket Eger szívében, és egy kicsit kikacsintottunk távolabbra is, hiszen nincs egri kirándulás bor nélkül.

Gárdonyi Géza Emlékház

A város felett, szinte az egri vár mellett élt 1897 és 1922 között Gárdonyi Géza, akinek egykori házát, alkotóműhelyét a mai napig meg lehet tekinteni. A gyönyörű kerttel körülölelt ház a patinás belső tereivel és Gárdonyi emlékeivel az irodalom szerelmesein kívül is sokak számára érdekes lehet.


A lakásban az író dolgozó- és hálószobája, faragott íróasztalai, könyvesszekrényei, majd tízezer darabos könyvgyűjteménye és titkosírásos jegyzetei mind-mind Gárdonyi hétköznapjait idézik meg. Több művén túl e falak között, a dolgozószobájának üvegteteje alatt született meg az Egri csillagok című regénye is. Az emlékházban többé-kevésbé minden az eredeti helyén maradt, így a bútorok között sétálva úgy érezhetitek, mintha a történelem megelevenedett volna.

Eger, Gárdonyi Géza utca 28.

Egri Termálfürdő

Ha egy szép nyári napon látogattok el Egerbe, és városnézés közben csak arra tudtok gondolni, hogy milyen jó lenne a hűvös víz felszínén lebegni, akkor a városközponttól csak pár percet kell sétálnotok az Egri Termálfürdőig. Magyarország egyik legszebb fürdőhelye garantált szórakozást nyújt kis és nagy vendégek számára egyaránt, hiszen a strandon 13 medence várja a fürdőzni vágyókat. Merülhetünk az akár 2 méter mély kavicsos medencében, szórakozhatunk a gyermek és felnőtt élménymedencékben, vagy a 34-37 fokos kénes termálvízben is pihenhetünk.


A legkisebb gyerekekre babamedence vár, ám a nagyobbakat sem felejtették el. Ők a csúszdamedence hosszan kanyargó csúszdáin hasíthatnak. Mindezek mellett a strand közvetlen átjárási lehetőséggel is rendelkezik az autentikus török hangulatot idéző Török Fürdőbe, amely wellness- és gyógyászati szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak.

Eger, Petőfi tér 7.

Szépasszony-völgy

Bár a városközponttól távolabb, egy 30 percnyi sétára található a Szépasszony-völgy, mégis kihagyhatatlan egri látnivaló a borospincéiről híres vidék. A hely 150 borospincéjében a híres egri bikavér mellett a leggyakoribbak: a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a chardonnay, a muskotály, a leányka és az olaszrizling borok.


Természetesen, előzetes egyeztetéssel és minimum 10 fővel borkóstolón is részt vehettek, ahol a legfinomabb borok mellé paraszttálat vagy gulyást is felszolgálnak. A régi kövekkel, téglákkal kirakott borospincék falainak köszönhetően egy különlegesen bájos, történelmi hangulatú völgyben barangolhattok, amelynek borait még Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Márai Sándor is éltette.

Eger, Szépasszony-völgy

Forrás: https://funzine.hu

Megjegyzés küldése

 
Top