A gyümölcsárakat látva nem túlzás azt mondani, hogy a befőzés már rég nem a takarékoskodásról szól. A befőzés költségei egyre magasabbak, az alapanyag drága, a cukor is az, a befektetett munkát már nem is számoljuk, mert a befőzés ma már sokkal inkább a minőségről, a főzés élményéről, az egészségtudatosságról szól. Kerül, amibe kerül?
Egy-két generációval korábban a házi tartósítás a túlélés, a tartalékolás és a spórolás egy módja volt, hiszen a befőzés költsége alacsony szinten mozgott, így megérte a fáradságot. Manapság viszont inkább egy voks a minőségi élelmiszer mellett, egyfajta „slow life” tevékenység, amit sokan élvezetből, nosztalgiából, egészségtudatosságból csinálnak – nem feltétlenül megtakarítási céllal.
A befőzés költségeit a magas gyümölcsárak jelentősen megdobták / Fotó: Huszár Márk
Ha a gazdaságosság a legfőbb szempont, akkor azt lehet mondani, akkor éri meg, ha a saját termést a saját meglévő üvegekbe tesszük, és csak a cukrot kell megvásárolni. Akkor viszont nagyon. A tavaszi fagyok és a hűvös május eloszlatta a reményeket, hogy nagy mennyiségű, olcsó gyümölcs kerülhet a hazai piacokra. Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk az eper és a meggy is rekordáron került ki a termelőktől. A takarékos megoldás az, ha szedd magad akcióban vásárolunk nagy mennyiségben gyümölcsöt, mert az üzletekben vagy a piacon juthatunk hozzá a legdrágábban.
Most indul a kajsziszezon – a befőzés költségei még magasak
A piacokon már megjelentek az érett hazai gyümölcsök, van meggy, cseresznye, korai sárgabarack, jön lassan a kovászolni való uborka. A közösségi oldalakon termelők hirdetik magukat, érdemes figyelni, milyen árat ajánlanak, nagyobb mennyiségben házhoz is hozzák.
A cseresznye ára széles skálán mozog, háznál megvehetjük 2000 forint alatt, a közösségi portálon június közepén 1500 forintos árakat láttunk, de lehet, hogy magunknak kell leszedni a gyümölcsöt. A piacon az ára elérheti a 3500 forintot is. A meggy 1200–2400 forint között kapható. A korai, illatos sárgabarack pedig akár 3500 forintba is kerülhet kilónként – bár a szezon előrehaladtával az árak mérséklődhetnek. Ha nagyon drága lekvárt akarunk készíteni, akkor málnát vagy áfonyát kell választani, ezeknek kilója meghaladja a 10 ezer forintot.
A kovászolni való uborka még elérhető 500–800 forint körül, de a savanyításra alkalmas paprika, káposzta, karfiol még nincs igazán szezonban, így azok ára egyelőre magas. Valószínűleg heteket csúszik minden szabadföldi zöldség, így a paradicsom is, a lecsó befőzése majd augusztus végi program lesz.
Mennyiért vehetünk lekvárt vagy befőttet a boltban?
Adódik a kérdés, mennyit spórolunk a befőzéssel, mennyibe kerül, ha otthon készül, mennyi lesz, ha a boltban vesszük meg. A boltok polcain sorakozó késztermékek ára is emelkedett az elmúlt években. A kigyűjtött néhány példa prémium és alacsonyabb árkategóriát is mutat, de tény, hogy a legtöbb terméket nem lehet ezer forint alatt megúszni.
Termék Átlagos bolti ár (2025)
450 g meggylekvár 950–2900 forint
720 ml cseresznyebefőtt 1200–1800 forint
700 ml csemegeuborka 590–1200 forint
500 ml lecsó vagy lecsóalap 800–1600 forint
Mennyibe kerül a befőzés?
Tegyük fel, hogy szeretnénk 10 kilogramm barackból lekvárt főzni, harmadannyi cukorral. Ebből a mennyiségből nagyjából 10 kilogramm lekvár lesz, a gyümölcs víztartalmától és a besűrítés mértékétől függően. Ezt 450 grammos kisebb üvegekre számolva 20-22 üveget fogunk megtölteni.
Összköltség: 32 590 forint, húsz darab kisebb üveg esetén 1481 forint üvegenként. Nagyjából ugyanezért az árért kapunk az üzletekben minőségi lekvárt, de akár olcsóbban is, ha alaposan utánajárunk.
A meggyszezon rekordmagas árral indult idén, annyira kevés van belőle / Fotó: Lang Róbert
Milyen alapanyagokra számíthatunk:
- Szilva: július végétől augusztus közepéig. Várható ár: 600–1200 forint/kilogramm.
- Őszibarack: július közepétől. Várható ár: 900–1800 forint/kilogramm.
- Paradicsom, lecsóalap: július végétől, nagy tételben már 400–600 forint/kilogramm körül.
- Káposzta, paprika, karfiol (savanyúságokhoz): szeptemberben lesz a legolcsóbb, addig 2000 forint/kilogramm körüli áron mozognak
Megéri befőzni?
A válasz a kérdésre összetett. Aki szereti ezt a munkát, szereti, ha ott sorakoznak a kamrában az üvegek, az mindig fog befőzni lekvárt, vagy tesz el befőttet. Mert tudja, olyanra áldoz, ami biztosan jó, valóban egészségesebb, személyre szabott, adalékmentes élelmiszer. Ráadásul a befőzés nemcsak spórolás, hanem élmény is: illatokkal, emlékekkel, nosztalgiával, lehet karácsonyi ajándék, de egy kis pénzt is lehet belőle csinálni, még ha ez nem is felel meg teljesen az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.
Az összeállítás, forrás eredeti helye: - Világgazdaság
Megjegyzés küldése