Augusztusra a cukkini olyan, mint a nyári rokonlátogatás: örülünk neki, de már nem tudjuk, hova tegyük.
A kert ontja, a szomszéd átdobja a kerítésen, a piacról meg hazahozzuk még azt a szép darabot is, amire igazából nincs is tervünk.
Ha a rántott verziót már unod, és a hagyományos krumplis tócsni olajszagát sem kívánod, akkor itt a megoldás: egy sütőben készült, könnyű, sajtos cukkinis tócsni, ami nemcsak melegen, de hidegen is első falattól szerelem.
Puhán krémes belül, picit pirult kívül, és pont annyira fokhagymás, hogy a család egy emberként álljon sorba érte.
Friss salátával könnyű vacsora, hús mellé tökéletes köret – vagy titkos nasi a hűtő előtt állva, egy falat „csak úgy” élményre.
Hozzávalók
1 kg cukkini (nagy lyukú reszelőn lereszelve)
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
2 tojás
Só, bors
15 dkg liszt
15 dkg trappista sajt
egy kis sajt a tetejére (mert úgy az igazi)
Így készül
A cukkinit megsózod, 20 percig állni hagyod, amíg annyi levet ereszt, hogy kis túlzással fürödni is lehetne benne.
Kézzel vagy konyharuhával alaposan kinyomkodod – ez a siker kulcsa.
Hozzákevered a sajtot, fokhagymát, tojást, fűszereket és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe adagolod (pogácsaszaggatóval külön szép lesz).
Megszórod egy kis sajttal, és 200 fokon kb. 18 percig sütöd (sütőtől függően).
A szélek pirulnak, a belseje puha marad – és az illatától mindenki odatalál.
Tálalási tippek
Fokhagymás tejfölbe mártogatva – telitalálat
Tetején mozzarella, paradicsom, feta – kis görög nyár a tányéron
Köretként hús mellé – nem ropog, hanem simogat
Tipp: hagyd kihűlni! Ha nem, a szájpadlásod úgy járhat, mint a Caminón a lábad – hólyagos lesz.
Ez a tócsni nemcsak finom, hanem olajszag nélkül tölti meg a konyhát fokhagymás illattal, ami még a szomszédot is becsalogatja.
És egy biztos: ha marad is belőle (amit kétlek), a hűtőben is megőrzi minden báját.
Jó étvágyat! 🥒✨
forrás: | Ridikül
Megjegyzés küldése