0
Szereted a cukkinit, de már a könyöködön jön ki? Itt egy klasszikus, ugyanakkor újragondolt recept - természetesen cukkinivel megspékelve!

Augusztusra a cukkini olyan, mint a nyári rokonlátogatás: örülünk neki, de már nem tudjuk, hova tegyük.

A kert ontja, a szomszéd átdobja a kerítésen, a piacról meg hazahozzuk még azt a szép darabot is, amire igazából nincs is tervünk.


Ha a rántott verziót már unod, és a hagyományos krumplis tócsni olajszagát sem kívánod, akkor itt a megoldás: egy sütőben készült, könnyű, sajtos cukkinis tócsni, ami nemcsak melegen, de hidegen is első falattól szerelem.

Puhán krémes belül, picit pirult kívül, és pont annyira fokhagymás, hogy a család egy emberként álljon sorba érte.

Friss salátával könnyű vacsora, hús mellé tökéletes köret – vagy titkos nasi a hűtő előtt állva, egy falat „csak úgy” élményre.

Hozzávalók

  • 1 kg cukkini (nagy lyukú reszelőn lereszelve)

  • 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)

  • 2 tojás

  • Só, bors

  • 15 dkg liszt

  • 15 dkg trappista sajt

  • egy kis sajt a tetejére (mert úgy az igazi)

Így készül

  1. A cukkinit megsózod, 20 percig állni hagyod, amíg annyi levet ereszt, hogy kis túlzással fürödni is lehetne benne.

  2. Kézzel vagy konyharuhával alaposan kinyomkodod – ez a siker kulcsa.

  3. Hozzákevered a sajtot, fokhagymát, tojást, fűszereket és a lisztet.

  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe adagolod (pogácsaszaggatóval külön szép lesz).

  5. Megszórod egy kis sajttal, és 200 fokon kb. 18 percig sütöd (sütőtől függően).

  6. A szélek pirulnak, a belseje puha marad – és az illatától mindenki odatalál.

Tálalási tippek

  • Fokhagymás tejfölbe mártogatva – telitalálat

  • Tetején mozzarella, paradicsom, feta – kis görög nyár a tányéron

  • Köretként hús mellé – nem ropog, hanem simogat

Tipp: hagyd kihűlni! Ha nem, a szájpadlásod úgy járhat, mint a Caminón a lábad – hólyagos lesz.

Ez a tócsni nemcsak finom, hanem olajszag nélkül tölti meg a konyhát fokhagymás illattal, ami még a szomszédot is becsalogatja.

És egy biztos: ha marad is belőle (amit kétlek), a hűtőben is megőrzi minden báját.

Jó étvágyat! 🥒✨

forrás: | Ridikül

Megjegyzés küldése

 
Top