0
Mert egy tál húsleves néha több mint étel... Egy kanál húsleves olykor gyógyír a testnek és a léleknek. Egy tányér emlék, szeretet és otthon, különösen, ha egy kis lestyán és borókabogyó is belekerül.

Nincs is meghittebb, mint amikor vasárnap délelőtt lassan rotyog a húsleves a tűzhelyen, betölti az egész lakást az ismerős illat – és már mindenki a finom ebédet várja. A húsleves a magyar konyha egyik szíve-lelke, minden családnak megvan a maga jól bevált receptje. De ha szeretnéd kicsit különlegesebbé tenni a klasszikus ízeket, most megmutatjuk, mivel varázsolhatod el a családot.

A klasszikus alapok

Bármilyen húsból készítheted – tyúkból, marhából vagy akár többféle hús keverékéből is –, a lényeg, hogy jó minőségű legyen, csonttal együtt. A zöldségek sem hiányozhatnak:
🥕 sárgarépa,
🌱 petrezselyemgyökér,
🧅 vöröshagyma,
🌿 zeller,
és sokan tesznek bele karalábét, kelkáposztát vagy akár egy gerezd fokhagymát is.

Só, bors, egy csokor petrezselyemzöld, ezek a klasszikus fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak. De mi az a két titkos összetevő, amitől igazán izgalmas lesz a végeredmény?

A két titkos ízfokozó: lestyán és borókabogyó

Lestyán – a régi idők zöld aranya

Ez az elfeledett fűszernövény régen igazi konyhai jolly joker volt. Intenzív, zellerre emlékeztető íze miatt már egy levél is elég belőle, hogy mélységet adjon a húslevesnek. Ha van a kertedben, mindenképp próbáld ki – ha nincs, a piacon érdemes keresni, újra kezd divatba jönni!

Borókabogyó – fűszeres, kissé füstös karakter

Talán meglepő, de néhány szem borókabogyó csodát tesz a levessel. Nem lesz tőle tolakodóan fűszeres, viszont finom, pikáns háttérízt ad, amitől a húsleves valóban különleges lesz. A bogyókat érdemes egy teatojásba vagy gézbe csomagolva főzni, így könnyen ki lehet halászni a végén.

Egy kis segítség a főzéshez:

Tipp 1: A húslevest mindig hideg vízben indítsd, és lassú tűzön főzd – így lesz szép, tiszta a leve.
Tipp 2: Ne keverd kavargatás közben! Hagyd békén, hadd dolgozzon magától.
Tipp 3: A főzés vége felé vedd le a habját, majd szűrd le, így lesz igazán szép, gyöngyöző aranylevesed.

forrás: | Ridikül

Megjegyzés küldése

 
Top